Які документи потрібні на посвідку на проживання в Росії 2017 року?

Економічна і політична ситуація в Росії на сьогоднішній день нестабільна. Однак в РФ щорічно прибувають тисячі мігрантів. Як правило, це громадяни країн СНД. Одним необхідно проживання і працевлаштування в державі, іншим - возз'єднання сім'ї і притулок далеко від військових дій. Що потрібно іноземним громадянам для отримання статусу, який відкриває нові можливості?

ВНЖ - це документ, що засвідчує особу приїжджого на території Росії, що видається жителям інших республік або людям без громадянства. Плюси зазначеного статусу в тому, що іноземець отримує право на:

  • законне перебування;
  • вільні поїздки по РФ і за її межі;
  • офіційне влаштування на роботу;
  • пенсійні виплати, інша допомога.

Оформлення дозволу на проживання в 2017 році проводиться за тим же принципом, що і раніше.

Щоб придбати подібний статус, іноземний громадянин спочатку повинен отримати РВП і прожити в РФ рік, а потім подати заяву в ФМС.

Білоруси, туркмени і носії російської мови має право відразу оформляти ВНЖ, не проходячи інші етапи процедури легалізації.

Розглянутий документ не завжди потрібно мігрантам. Наприклад, українці, які переїхали зі своєї батьківщини в зв'язку з воєнним станом, можуть отримати тимчасовий притулок, а потім взяти участь у державній програмі «Співвітчизники». Тоді вони набувають статусу переселенців і має право розраховувати на спрощений порядок оформлення РВП, а потім громадянства Росії. Але сім'ї, яким у 2017 році не було видано свідоцтво переселенця, і вони формально залишилися біженцями, не зможуть продовжити ВНЖ.

Будь-який співробітник УФМС може пояснити заявнику, які документи потрібні, щоб отримати посвідку на проживання в Росії в 2017 році. Представлена ​​інформація розглядається і перевіряється близько 6 місяців.

Терміни видачі ВНЖ і документація безпосередньо пов'язані з нинішнім статусом приїжджого:

  • його поточним підданство;
  • рівнем легалізації в Росії;
  • віком;
  • професією.

Отже, в ФМС надаються такі папери:

  • заява, складена за зразком (Додаток. № 3) - 2 штуки;
  • свідоцтво про укладення шлюбу;
  • паспорт зі штампом РВП;
  • 4 фотознімку;
  • документи на власність або про реєстрацію у власників квартири;
  • довідка про непрацездатність або наявності коштів на існування хоча б на рівні прожиткового мінімуму;
  • результати медкомісії;
  • квитанція про сплату держмита в розмірі 3500 рублів.

Пакет документів повинен надаватися разом з нотаріально завіреними перекладами на російську мову. Розгляд триває півроку.

Подача необхідних паперів за неповнолітніх або недієздатних осіб здійснюється їх батьками або законними представниками (опікунами). В цьому випадку стандартний список документів потрібно доповнити:

  • довідкою про недієздатність;
  • свідоцтвом про народження;
  • папером про опікунських або опікунських правах.

Громадянин, якому не виповнилося 16 років, не має права самостійно знайти ВНЖ, тому його фото і дані вписуються в посвідчення батьків, які повинні скласти відповідну заяву.

Переселенцю і його сім'ї потрібна така документація:

  • результати медогляду;
  • чек про сплату державного збору;
  • заяву державного зразка (дод. № 3 для повнолітніх і дієздатних, дод. № 4 для тих, хто потребує опіки) - 2 штуки.

Клопотання буде розглядатися протягом 2 місяців.

Висококваліфікований працівник і його близькі, яким виповнилося 18 років, пред'являють:

  • заяву за зразком (Додаток. № 5) - 2 штуки;
  • 4 фотографії;
  • посвідчення особи;
  • трудовий договір;
  • свідоцтво про укладення шлюбу;
  • документи з підтвердженням родинних зв'язків;
  • чек про оплату державного збору.

Відповідь дається через 3 місяці.

Носії російської мови представляють стандартний комплект довідок разом з юридично завіреним відмовою від попереднього підданства.

Політичні біженці складають заяву в довільній формі. У разі наявності такого ж статусу у їх родичів, інформація про це зазначається в зверненні. Іноземці цієї категорії подають:

  • посвідчення про наявність притулку;
  • фото (в кількості 4 шт.);
  • національне посвідчення особи;
  • квитанцію про сплату державного мита;
  • паспорт (свідоцтво про народження дітей).

Українці, як і інші приїжджі, мають право отримати ВНЖ на загальних підставах. Для цього потрібно зібрати стандартний перелік документів. Придбати подібний статус нескладно, і він має деякі переваги в порівнянні з РВП. Наприклад, можливість вести трудову діяльність в різних суб'єктах федерації. Регіон оформлення ВНЖ особливої ​​ролі не грає. Однак в Москві є свої особливості.

Терміни дії посвідки на проживання

Документ має силу 5 років, після чого вони можна зробити продовження. Необхідно враховувати, що дія посвідчення особи іноземця теж береться до уваги. Якщо воно не обмежена, труднощів не виникне. Але в разі завершення терміну його використання, ВНЖ анулюють внаслідок недійсності паспорта фізичної особи.

Мігрант, який має посвідку на проживання, зобов'язаний щорічно здійснювати підтвердження перебування в Росії і повідомляти всі дані про свої поїздки за кордон в повному обсязі.

Щоб зробити пролонгацію ВНЖ, іноземець повинен надати в ФМС заяву довільної форми, написане за 2 місяці до закінчення терміну дії документа. Продовження проводиться тільки після оплати державного збору в розмірі 3500 рублів.

Ануляція ВНЖ або відмову в його видачі

За яких обставин у 2017 році вид на проживання можуть не надати?

  1. Повідомлення неправдивих відомостей про себе.
  2. Наявність небезпечних для оточуючих інфекцій.
  3. Недійсний паспорт.
  4. Проживання за кордоном більше півроку без перерви.

При ануляції документа, приїжджий повинен виїхати з країни протягом 15 діб. Відновлення ВНЖ в цьому випадку неможливо.


Список необхідних документів для отримання посвідки на проживання в Росії

Росія - країна стабільна в економічному і політичному аспекті. Щороку в РФ приїжджають тисячі людей. Переважно це громадяни, які прибули з колишніх країн СНД. Так, для одних це мрія жити і працювати в Росії, для других возз'єднання з сім'єю є головною метою, для третіх, наприклад, для українців - отримання притулку і шанс жити в світі. Як отримати мігранту офіційний статус в Російській Федерації в 2017 році, що дозволяє здійснити мрію?

Вид на проживання - посвідчення особи в РФ, що видається громадянину іноземної держави або особі без громадянства. Переваги цього статусу полягають в тому, що надається право на:

  • легальне проживання;
  • вільне переміщення по території Росії і перетин її кордонів;
  • офіційне працевлаштування;
  • оформлення пенсій та інших соціальних виплат.

Принцип досягнення статусу посвідки на проживання в 2017 році залишається колишнім. До того як отримати ВНЖ, громадянин оформляє РВП в Росії, живе на його підставі, а через рік отримує право стати заявником.

Для громадян Туркменістану, Білорусі, висококваліфікованих фахівців і носіїв російської мови закон передбачає набуття статусу виду на проживання відразу, минаючи інші стадії.

Однак можна обійтися і без постійного місця проживання. Зокрема, для українців, зважаючи на сформованих політичних обставин в їх країні, з 2014 року передбачено оформлення тимчасового притулку (ВУ), потім можна стати учасником Державної програми переселення співвітчизників. Будучи переселенцем, українець отримує РВП і на пільговій основі оформляє громадянство РФ. Правда, в 2017 році сім'ям, які не отримали свідоцтво переселенця і залишаються зі статусом ВУ, буде відмовлено в продовженні.

Який перелік документів, як отримати ВНЖ, детально може роз'яснити інспектор ФМС. На розгляд і перевірку всіх наданих відомостей відводиться максимум 6 місяців.

Основний перелік документів і терміни для мігрантів на 2017 рік безпосередньо залежить від категорії заявника: країна громадянської належності, наявний статус в РФ, вік, кваліфікація фахівця:

  • заяву відповідного зразка (Додаток №3) - 2 примірники;
  • свідоцтво про одруження;
  • паспорт з відміткою РВП;
  • фото - 4 шт .;
  • право власності на житло або можливість реєстрації у родичів і знайомих. Надається лише особам, які в'їхали на територію Росії більше трьох років тому;
  • довідка про наявність коштів для життя, не нижчий від прожиткового мінімуму (або про непрацездатність);
  • медичний огляд;
  • оплата держмита в сумі 3500 р.

Подаються оригінали іноземних документів, а з ними переклади.

Необхідний час на розгляд - 6 місяців.

Для осіб молодше 18-річного віку, а також старше 18, але якщо вони є недієздатними або обмеженими в дієздатності один з батьків (опікунів, усиновителів, опікунів) виступає в ролі заявника.

Основний список доповнюється:

  • заявою відповідного зразка (Додаток №4) - 2 примірники;
  • свідоцтвом про народження;
  • довідкою про недієздатність (обмеження в дієздатності);
  • довідкою про опікунство або піклування.

Так як отримати посвідчення ВНЖ діти, які не досягли 16 років, не можуть, то їх відомості з фото вносяться в посвідчення обох батьків, які пишуть заяву в довільній формі для цієї процедури.

Для переселенця і членів його сім'ї:

  • заяву відповідного зразка - 2 примірники. Додаток №3 для осіб старше 18 років і дієздатних, а додаток №4 - для неповнолітніх та недієздатних;
  • паспорт;
  • фото встановленого зразка - 4 шт .;
  • медичний огляд;
  • оплата держмита.

Якщо в сім'ї є діти або недієздатні особи:

  • свідоцтво про народження;
  • довідка про недієздатність або про обмеження в дієздатності;
  • довідка про опікунство або про піклування над дитиною.

Необхідний час на розгляд - 2 місяці.

Для висококваліфікованого робітника і членів сім'ї, які досягли 18 років:

  • заяву відповідного зразка (Додаток №5) - 2 примірники;
  • фото - 4 шт .;
  • паспорт;
  • договір найму працівника;
  • свідоцтво про одруження (для чоловіка або дружини);
  • оплата держмита;
  • документи про ступінь споріднення всіх членів сім'ї.

Неповнолітні члени сім'ї до цього списку додають:

  • заяву відповідного зразка (Додаток №4) - 2 примірники;
  • свідоцтво про народження;
  • фото - 4 шт.

Повний комплект документів збирається на кожного члена сім'ї окремо.

Необхідний час на розгляд - 3 місяці.

Для носіїв російської мови підходить основний список документів для подачі на ВНЖ з додаванням нотаріального відмови від громадянства своєї країни.

Для політичного біженця - заява в довільній формі;

Якщо політичними біженцями визнані і члени сім'ї, то відомості про них зазначаються в цій заяві.

  • посвідчення про надання політичного притулку;
  • фото - 4 шт .;
  • паспорт;
  • свідоцтво про одруження;
  • оплата держмита;
  • паспорта повнолітніх членів сім'ї;
  • свідоцтво про народження особи, яка не досягла 18-річного віку.
Повернутися до списку

Отримання ВНЖ для громадян України

Для українців в 2017 році отримання посвідки на проживання буде відбуватися на загальних підставах, як і для мігрантів з інших держав. Необхідно буде підготувати той же основний перелік документів. Як говорилося раніше, будучи переселенцем, цей статус необов'язковий, можна відразу отримувати громадянство РФ.

Але якщо людина ще не визначився, чи хоче стати громадянином Росії чи ні, тоді в 2017 році можна отримувати ВНЖ. Отримати цей статус не так і складно і від нього простіше відмовитися. Головне, враховувати, що на відміну від РВП у нього більше привілеїв, хоча б в тому, що ВНЖ дозволяє працювати в будь-якому регіоні країни. Місце оформлення посвідки на проживання значення не має. З процедурою отримання ВНЖ в Москві можна ознайомитися докладніше.

Вимоги до заповнення заяви

Заяви на ВНЖ в Росії можуть подаватися як на паперовому носії в індивідуальному порядку, так і за допомогою комп'ютера в електронній формі за правилами:

  1. Заповнення тільки російською мовою.
  2. Використання комп'ютера або заповнення від руки, тільки акуратно і розбірливо.
  3. Заборонені скорочення і абревіатури.
  4. Назви організацій пишуться ті, які існували на момент видачі того чи іншого документа.
  5. Внесення правдивої інформації.

Приклад заяви про видачу ВНЖ

  • розмір - 3,5 x 4,5;
  • на матовому фотопапері;
  • в кольоровому або чорно-білому виконанні;
  • зображення чітке з рівномірним розподілом світла;
  • зображення голови: довжина - від 32 мм до 36 мм, ширина - від 18 до 25 мм;
  • без темних окулярів і головного убору, якщо тільки це не суперечить релігійним переконанням.

Якщо подача документів здійснюється в електронному вигляді, то цифрове фото зберігається в форматі JPEG, маючи розмір не більше 300 Кб.

Особами без громадянства надається тільки 2 особистих фото.

Варіанти документів про наявність коштів

  • довідка про зарплату з місця трудової діяльності;
  • довідка про доходи особи, яке містить іноземного громадянина;
  • посвідчення пенсіонера;
  • виписка рахунку з банку;
  • довідка про нарахування аліментів;
  • патент з квитанцією, яка підтверджує оплату податків на доходи.

Приклад виписки з банківського рахунку

медичний огляд

Обстеження в медичних установах платне і відбувається на добровільній основі. Термін дії сертифіката - 3 місяці.

Мігрант проходить всі обстеження, передбачені законом. У перелік необхідних досліджень входить: флюорографія, аналіз крові з вени і сечі. Огляд здійснюють такі лікарі: дерматолог, фтизіатр, психіатр-нарколог і терапевт, який вже і видає сертифікат медичного огляду.

Дія, підтвердження і продовження ВНЖ

Період дії посвідчення розрахований на 5 років, з правом безмежного продовження на п'ятирічний термін. Необхідно відзначити, що потрібно враховувати час дії паспорта іноземного громадянина. Якщо він не має обмежень по термінах, то проблем не буде. А якщо має обмежений термін, то ВНЖ буде анульований через недійсності іноземного паспорта.

Особа з видом на проживання має кожні 12 місяців здійснювати підтвердження проживання в РФ і надавати вичерпні відомості про перебування за кордоном.

Для пролонгації терміну дії посвідчення іноземна особа подає заяву в довільній формі за 2 місяці до припинення терміну його дії. При продовженні кожен раз оплачується держмито в сумі 3500 р.

Анулювання або відмова в наданні дозволу на проживання

Підставою для відмови в дозволі на проживання в 2017 році вважається:

  • надання завідомо неправдивих даних;
  • виявлення небезпечних інфекційних захворювань;
  • недійсність паспорта;
  • відсутність коштів на утримання себе і своєї сім'ї;
  • безперервне перебування за кордоном більше шести місяців за рік.

У разі анулювання, мігрант зобов'язаний покинути територію Росії в 15-денний термін. Законодавством Росії не передбачено відновлення анульованого дозволу на проживання.

Я з сім'єю подаю документи на вид на проживання. Зібрали весь перелік документів, але в день подачі виявилося, що довідка 2НДФЛ потрібна в оригіналі в двох примірниках, чи так це?

Моя мама, громадянка України, при подачі документів на РВП здала сертифікат від знання російської мови (т.к був загублений диплом). При подачі документів на Вид на проживання знову просять сертифікат про знання мови. Це вірно?