Документи для отримання посвідки на проживання в россии громадянам казахстана

Вид на проживання для громадян Казахстану

Можливість жити і працювати в Росії приваблює багатьох громадян з країн пострадянського простору. Перспективи розвитку економіки в РФ, більш стабільна ситуація і звичайно ж можливість отримувати гідну оплату праці мотивують іноземних громадян з країн СНД до переїзду і отримання громадянства в Росії. Незважаючи на те, що Казахстан на сьогоднішній момент є однією з найбільш успішно розвиваються країн колишнього СРСР, проте, кількість громадян, які бажають назавжди переїхати в Росії, як і раніше залишається НЕ малим.

Між Російською Федерацією і Республікою Казахстан підписано угоду про безвізове переміщення на територію обох країн. Однак для громадян, які планують залишатися в нашій країні більше 90 днів, згідно міграційного законодавства РФ потрібне обов'язкове отримання певного громадянського статусу.

Умови для отримання посвідки на проживання громадянам Казахстану

Отриманню дозволу на проживання РФ передує оформлення дозволу на тимчасове проживання, за яким іноземний громадянин або громадянин без громадянства повинен прожити в країні рік. РВП оформляється у вигляді позначки в паспорті або в формі документа встановленої форми, що видається в РФ особі без громадянства, який не має документ, що засвідчує особу. Оформлення РВП здійснюється як за квотою, так і з таких підстав. Детальну інформацію про оформлення РВП для громадян Казахстану можна дізнатися на консультації у фахівців Єдиного центру документів.

Подача документів на отримання ВНЖ здійснюється в місцевий територіальний орган Управління з питань міграції ГУ МВС Росії. Термін оформлення посвідки на проживання для громадян Казахстану не повинен перевищувати 6 місяців. Для деяких категорій громадян передбачений прискорений термін отримання ВНЖ. Серед них - висококваліфіковані фахівці, запрошені в РФ і члени їх сім'ї і носії російської мови, визнані такими в законному порядку.

Вид на проживання для громадян Казахстану оформляється на термін не більше 5 років. Далі іноземний громадянин може подавати документи на отримання громадянства Російської Федерації, або продовжити дозвіл на проживання (в разі, якщо з тих чи інших причин громадянин не планує оформляти громадянство в нашій країні). Важливо відзначити, що подача документів на оформлення громадянства повинна здійснюватися при діючому дозволі на проживання. Якщо ви не встигнете подати документи на громадянство в термін дії ВНЖ, в цьому випадку вам доведеться пройти процес оформлення посвідки на проживання заново.

Які переваги дає вид на проживання громадянам Казахстану в Росії:

Вид на проживання в Росії для казахів - це:

  • можливість офіційного працевлаштування;
  • можливість проживання в будь-якому регіоні Російської Федерації, змінюючи місце проживання протягом усього терміну дії ВНЖ;
  • можливість безперешкодного виїзду з країни і в'їзду назад без заповнення додаткових документів;
  • можливість користуватися соціальними пільгами, отримувати пенсії, безкоштовні медичні послуги;
  • можливість запрошення родичів в Росію відповідно до встановленого міграційним законодавством терміну;
  • можливість голосувати на місцевих виборах;
  • можливість оформлення дітей в садки і школи;
  • можливість придбання і покупки нерухомості.

Перелік документів для оформлення посвідки на проживання в РФ для громадян Казахстану

Процес оформлення посвідки на проживання вимагає чимало сил і часу. Необхідно уважно підготувати чималий пакет документів, ретельно перевірити всі заповнені бланки і анкети, суворо дотримуватися правил перебування в країні відповідно до міграційним законодавством. Найчастіше заявникам досить складно розібратися у всіх тонкощах закону, а помилки і неточності в підготовці документів, як правило, призводять до відмови в прийомі документів. Щоб уникнути сумних наслідків при оформленні дозволу на проживання громадянам Казахстану в Росії, рекомендується звернутися за професійною допомогою до кваліфікованих фахівців, наприклад, таким як співробітники Єдиного центру документів. Фахівці Центру проконсультують з усіх питань і допоможуть дійсно коректно заповнити та підготувати документи відповідно до вимоги Управління з питань міграції. Звернення за професійною допомогою дозволить мінімізувати ризики у відмові прийому документів в міграційне відомство і отримати довгоочікуваний статус, який наблизить вас до отримання громадянства РФ.

Щоб отримати дозвіл на проживання громадянину Казахстану, як і громадянам інших держав, доведеться зібрати і підготувати досить значний пакет документів.

Основні з них:

  • документ, що засвідчує особу;
  • дійсний дозвіл на тимчасове проживання;
  • документ, що підтверджує наявність грошових коштів у заявника;
  • свідоцтво про народження дитини
  • медичний огляд про відсутність інфекційних захворювань;
  • сертифікат про здачу комплексного іспиту на знання російської мови, історії Росії та основ законодавства РФ.

Далі в залежності від конкретної ситуації заявника можуть знадобитися додаткові документи, наприклад: документ, що підтверджує право отримання РВП без урахування квоти; згода дитини у віці від 14 до 18 років на проживання в РФ і т.д. Розібратися в різноманітті вимоги і умови для отримання ВНЖ вам допоможуть в Єдиному центрі документів.

Санкт-Петербург вул. Червоного Текстильника 10-12


Вид на проживання в Росії для громадян Казахстану: як оформити, скільки робиться?

Багато громадян Казахстану, особливо ті, які не є представниками титульної нації в зазначеній державі, бажають переїхати на постійне проживання в РФ. Що ж потрібно зробити, щоб мати можливість назавжди залишитися в Росії в легальному порядку? Ідеальний варіант - отримати громадянство, але почати варто з оформлення такого документа, як ВНЖ.

Вид на проживання в Росії громадянину Казахстану необхідний не для в'їзду в країну, а саме для постійного перебування в державі. Про це, до речі, говорить сама назва паперу.

Якщо розглядати детально, то звернути увагу слід на такі моменти:

  • казахстанці можуть в'їжджати в РФ, не отримуючи візи та інших дозволів, необхідно тільки грамотно заповнити міграційну карту;
  • якщо ж громадянин Казахстану бажає вчитися, працювати в Росії, користуватися соціальними правами, проживати тривалий час в державі з перспективою отримання громадянства, то необхідно оформити ВНЖ.

Отже, які ж привілеї іноземному мігранту дає документ, про який йде мова?

Отримати дозвіл на проживання в РФ слід тим громадянам Казахстану, які бажають:

  • Вільно переміщатися по території держави.
  • Перетинати кордон Росії та своєї батьківщини швидко, без оформлення великої кількості паперів.
  • Отримати шанси знайти офіційну високооплачувану роботу. На території РФ і в Москві, зокрема, працює велика кількість нелегальних мігрантів з Азії, але розраховувати їм на професійні досягнення не доводиться. Якщо у іноземця є ВНЖ, то він може влаштуватися в солідну компанію, просуватися по кар'єрних сходах і отримувати істотний дохід.
  • Користуватися соціальними програмами, безкоштовно лікуватися, маючи на руках поліс ОМС.
  • Зараховувати дітей в муніципальних освітніх установ.

Це тільки деякі переваги наявності ВНЖ. Варто додати, що угоди, наприклад, з нерухомістю здійснювати іноземцю з видом на проживання стане простіше. ВНЖ майже зрівнює мігранта з громадянами РФ в правах. Але у посвідки на проживання є термін дії. Якщо він минув, то потрібно йти по одному з наступних шляхів:

  • повертатися на батьківщину;
  • продовжувати право проживання в РФ;
  • отримувати громадянство Росії.

Більшість йде останнім шляхом, він непростий, але того варте. Далі розглянемо, як громадянину Казахстану грамотно оформити такий документ, як вид на проживання в Росії.

Виходячи з особливостей конкретного іноземця, який бажає постійно на законних підставах перебувати в РФ, реалізується одна з двох процедур отримання ВНЖ:

Прискорений варіант застосуємо для таких категорій громадян РК:

  • особам, які мають високі професійні навички (якщо досвід, знання і вміння мігранта затребувані в РФ);
  • члени сімей людей, зазначених вище;
  • інші категорії осіб, названі в законах та інших правових актах РФ.

Спрощений порядок отримання ВНЖ реалізується швидко тому, що іноземець звільняється від обов'язку отримувати РВП - дозвіл на тимчасове проживання.

Природно, що особі, яка має громадянство Казахстану і складається в шлюбі з росіянином чи росіянкою, простіше отримати заповітний документ. Але потрібно пам'ятати, що чинне законодавство не визнає фіктивні союзи. З ініціативи органів прокуратури вони можуть бути визначені як недійсні. В цьому випадку казахстанців доведеться розпрощатися з мрією про отримання громадянства Росії.

У загальному порядку процедура реалізується в такий спосіб:

  1. Іноземець прибуває в РФ і протягом 3 діб звертається до органів ФМС для позначки.
  2. Здійснюється збір паперів для оформлення РВП. Цей документ буде підставою для отримання в майбутньому посвідки на проживання. Дозвіл на перебування видається на один рік, допустимо здійснити його продовження. Потрібно пам'ятати, що в зазначений період іноземцю не можна виїжджати з РФ. Звичайно, заборонити це ніхто не має права, але РВП доведеться отримувати повторно.
  3. Через рік можна вже замислюватися про отримання ВНЖ. Для цього теж потрібно буде зібрати пакет документів, про який мова піде нижче.

Скільки триває процедура в цілому? Можна говорити про те, що отримати посвідку на проживання казаху цілком реально через півтора року після прибуття в РФ.

Перелік документів для отримання ВНЖ

Щоб оформити посвідку на проживання, необхідно зібрати наступні папери:

  • Фотографії. Їх розмір і кількість краще уточнити в органах ФМС. Закони часто змінюються, а також з'являються внутрішні накази і розпорядження, якими встановлюються додаткові вимоги до фото.
  • Заява з проханням видати ВНЖ. Зразок можна знайти в ФМС або інтернеті.
  • Документ, який свідчить про те, що заявнику є де жити (довідка з домоуправління, повідомлення, виготовлене власником приміщення і ін.).
  • Папір, що свідчить про платоспроможність особи. Наприклад, довідка про доходи. Втім, частіше мова йде про такому папері, як згоду на матеріальне утримання. Що потрібно зробити, щоб його отримати? По-перше, знайти людину - громадянина РФ, який виявить бажання фінансово підтримувати іноземця. По-друге, «спонсор» повинен звернутися до нотаріуса і оформити відповідний папір, що свідчить про готовність виділити необхідні кошти казахстанців. По-третє, від громадянина РФ буде потрібно довідка про доходи (на кожного повинен виходити хоча б прожитковий мінімум).
  • Папери, що інформують про склад сім'ї здобувача ВНЖ.
  • Свідоцтво про здачу іспиту з російської мови та історії РФ.

Відзначимо, що оформлятися вид на проживання може і на підставі іншого переліку документів. Законодавство, що стосується цього питання, часто змінюється, а також кожен конкретний випадок слід розглядати індивідуально.

Після того як папери і заяву здані, органи ФМС приймають рішення про видачу ВНЖ або про відмову в його наданні. Постанова міграційних органів можна оскаржити в судовому порядку. Російські закони дозволяють направляти позови і від імені іноземних громадян.

Вид на проживання видається на 5 років, тому цей термін можна ставити питання про отримання громадянства.

Припустимо зробити новий ВНЖ. Законодавство дозволяє продовжувати термін дії дозволу на перебування, якщо іноземець не може або не хоче оформляти громадянство РФ.

Додамо, що неповнолітні казахстанці не отримують окремого документа. Відомості про них вписуються в ВНЖ батьків.

Проаналізувавши вищевикладене, підіб'ємо підсумки:

  1. У громадян Казахстану є можливість швидко отримати документ, який свідчить про право постійного проживання в РФ. Особливо великі шанси у мігрантів, які є фахівцями в будь-якої професійної діяльності або знають російську мову і історію держави.
  2. Оформлення ВНЖ громадянином РК не вимагає збору великої пакету паперів. Головне, досконально дотримати процедуру, а також переконати представників органів ФМС в тому, що у іноземця є житло та засоби для існування.
  3. Якщо дорослий громадянин Казахстану виявить бажання проживати в Росії, то право на це отримають і його діти. Неповнолітній підліток не може самостійно оформляти ВНЖ.