Документи для отримання посвідки на проживання в россии громадянам Узбекистану

Як отримати посвідку на проживання в Росії для узбеків

До Росії часто приїжджають люди з країн СНД, які шукають роботу. Всі громадяни країн СНД можуть законно перебувати на території РФ до 90 днів без оформлення візи. Для більш тривалого проживання потрібно отримувати ВНЖ. Сьогодні посвідку на проживання в Росії для узбеків регулює новий закон.

Зміни в законі про заборону в'їзду в РФ

Раніше громадяни Узбекистану, відразу після прибуття в Росію для роботи, повинні були стати на тимчасовий облік. За новим законом, який вступив в дію з початку 2016 року, громадяни з країн СНД можуть не ставати на облік, якщо термін їх запланованого перебування в Росії не перевищує 3 місяці.

Але на громадянах Узбекистану новий закон позначився негативно - тепер вони можуть потрапити на територію РФ тільки маючи закордонний паспорт. Складність полягає в тому, що в Узбекистані немає закордонного паспорта як такого. В їхній країні, цивільний паспорт виконує функції закордонного. Але тепер, всім жителям республіки в 2017 році необхідно буде зробити біометричний паспорт, щоб потрапити на територію РФ.

Якщо узбек в'їхав в РФ за внутрішнім паспортом, до вступу в силу змін у законодавстві, то і покинути її він може за цим документом. Але для повторного в'їзду потрібно вже новий, біометричний паспорт.

Жителям Узбекистану не потрібно віза для в'їзду на територію РФ, між країнами укладено договір, що дозволяє безвізовий в'їзд і виїзд. Незалежно від тривалості перебування узбека в Росії, віза йому не буде потрібно. Новий закон для узбеків вніс корективи в отримання ВНЖ в Росії. Тепер потрібно закордонний паспорт.

Оформлення ВНЖ для громадян республіки

Для тривалого перебування або роботи в Російській Федерації, жителі Узбекистану повинні отримати ВНЖ.

Увага! Отримати дозвіл на проживання в Російській Федерації узбеки можуть тільки після мінімум річного проживання в країні.

Для того, щоб рік законно жити в РФ, можна оформити тимчасовий дозвіл на проживання. Документ оформляється протягом 15 днів після приїзду в країну, він дозволяє узбеку проживати в Російській Федерації 3 роки, а також вільно виїжджати і в'їжджати.

Продовжити тимчасовий дозвіл не можна, воно видається один раз, але є підстава для отримання ВНЖ. Дозвіл являє собою окрему картку, але іноді воно може бути проставлено як штамп у паспорті.

Якщо людина знаходиться на території своєї країни, він може подати відповідні папери в консульство. В цьому випадку процес їх розгляду займе трохи більше часу, ніж якщо подавати їх до відділення міграційної служби в РФ.

Стандартний набір документів наступний:

  1. Паспорт або інший документ для посвідчення особи.
  2. Заява.
  3. Фотографії форматом 3 х 4.
  4. Міграційну карту.
  5. Медичну довідку, що підтверджує здоров'я людини.
  6. Квитанція про сплату держмита.

Всі документи повинні бути оформлені правильно, по нормам, тільки в цьому випадку вони будуть прийняті до розгляду. В даний час можна також подати документи через інтернет. Всі папери оформляються російською мовою, якщо ж вони оформлені іноземною - потрібно нотаріально завірений переклад.

Питання, як отримати дозвіл на проживання в РФ, цікавить багатьох мігрантів, які знайшли вдале місце роботи і планують затриматися тут надовго. Вид на проживання в Росії, за новим законом для узбеків, доступний через рік після в'їзду в країну і при наявності дозволу на проживання.

Наявність такого дозволу дозволяє узбекам користуватися величезною кількістю прав. Вони можуть вважатися повноцінними членами суспільства, їм доступна покупка житла, медичне обслуговування, офіційне працевлаштування. Дозвіл на проживання дає іноземним жителям такі права:

  • Отримання пенсії.
  • Отримання соціальних виплат.
  • В'їзд і виїзд з країни будь-яке число раз.
  • Роботу без патенту.

Якщо громадянин Узбекистану отримує посвідку на проживання, він також має безліч обов'язків. Людина не повинна порушувати законодавство, він зобов'язаний утримувати себе і свою сім'ю без фінансової підтримки від держави, крім того, він не може залишати територію Росії більше, ніж на 6 місяців.

Документ оформляється терміном на 5 років. Продовжувати його можна необмежену кількість разів, до отримання громадянства. Термін розгляду заяви в ФМС зазвичай не перевищує 3-6 місяців. Якщо подати його влітку, процес може зайняти більше часу.

Для оформлення відповідного дозволу потрібен мінімальний пакет документів - паспорт жителя Узбекистану, довідка про доходи і заяву від кандидата.

Які ризики виникають порушення міграційного режиму

З початку 2015 року, в РФ діють досить жорсткі правила, по відношенню до порушників міграційного режиму. Якщо громадянин іншої країни знаходиться на території РФ незаконно, довше дозволеного терміну і після закінчення дії документів, його депортують. У деяких випадках, йому навіть забороняється в'їзд в РФ назавжди.

Якщо людина з Узбекистану знаходиться на території Російської Федерації протягом 270 днів після закінчення терміну дозволу або дозволу на проживання, його депортують і заборонять в'їзд на термін 5 років. Якщо термін незаконного перебування більше 270 днів - іноземцю загрожує заборона на в'їзд на 10 років. А якщо людина проживала в Російській Федерації півроку після закінчення терміну дії документа - він повинен тільки заплатити штраф.

Новий закон для громадян Узбекистану - які зміни чекають у 2017 році

Пропуск узбекам на територію Росії дозволено тільки за закордонними паспортами вже рік, але в майбутньому році зміни торкнуться ще й розміру держмита. Тепер за оформлення посвідки на проживання в Росії жителі Узбекистану повинні заплатити 3600 рублів.

Є і позитивне нововведення - з нового року, оплачувати медичну допомогу узбекам будуть їхні роботодавці.


Як отримати посвідку на проживання в Росії громадянину Узбекистану в 2017 році?

Москва давно привертає громадян Узбекистану, як місце для заробітку і комфортного проживання. Мігранти прагнуть переїхати в РФ і з інших причин, серед яких - отримання освіти, одруження, спадкування майна, наявність родичів, які мають російське громадянство і ін. Одним з етапів легалізації перебування іноземців в Росії є оформлення посвідки на проживання.

Перебувати в державі на законних підставах протягом тривалого терміну можливо лише при наявності певного документа. Перед тим як отримати посвідку на проживання, приїжджому потрібно оформити РВП. Законодавство РФ передбачає, що іноземець має право перебувати на території Росії 90 днів, після чого йому доведеться виїхати або звернутися в ФМС для подальшої реєстрації.

Дозвіл на тимчасове проживання - офіційне підтвердження того, що узбек може безперешкодно перебувати в країні 3 роки. Продовження папери не передбачено законом. Тому, щоб продовжувати працювати в Росії, мігранту потрібно отримати ВНЖ.

Уряд РФ стежить за в'їздом іноземців і для цього щорічно виділяє квоту. Якщо граничне число виданих РВП досягнуто в будь-якому регіоні, оформити там дозвіл в цьому році вже не вийде, за винятком деяких обставин. Окремі випадки місцева адміністрація розглядає в окремому порядку.

Оформлення РВП для узбекістанцев

Без дозволу на тимчасове проживання отримати ВНЖ на загальних підставах неможливо. Спочатку потрібно пройти етап оформлення РВП. Для цього в відділ ФМС потрібно подати наступний комплект документів:

  • клопотання;
  • закордонний або внутрішній російський паспорт;
  • два стандартних фотознімку;
  • квитанція про оплату державного збору;
  • медичне заключення;
  • карта мігранта.

Папери повинні бути складені російською мовою або переведені з узбецького і підтверджені нотаріусом. Процедура оформлення РВП громадянам безвізових країн триває до 2 місяців, в іншому випадку - до півроку.

Якщо заявник перебуває не в Росії, він може подати звернення через дипломатичне представництво. Це можливо зробити в онлайн-режимі, відправивши електронний варіант документа. За неповнолітніх РВП отримують батьки, усиновителі або опікуни.

Порядок придбання ВНЖ громадянами Узбекистану в 2017

Для оформлення посвідки на проживання існують певні вимоги і умови. Щоб подати відповідні папери в міграційну службу, потрібно прожити в Росії рік по РВП, не виїжджаючи з країни. Перед тим як написати заяву, приїжджому необхідно скласти іспити з історії держави, основам права і російській мові і отримати сертифікат про успішне проходження даних випробувань.

ВНЖ можна кілька разів продовжити, але заяву про це повинно бути подано в ФМС не пізніше ніж за 2 місяці до закінчення часу дії документа.

Він надається узбекам на 5 років і вимагає наявності наступних паперів:

  • заяви;
  • внутрішнього громадянського паспорта;
  • ідентифікаційного коду;
  • довідки, що підтверджує дохід мігранта (2-ПДФО, виписка з банківського рахунку та ін.);
  • додаткових паперів, запитуваних конкретним установою.

Вид на проживання дає громадянам інших країн можливість залишитися в РФ на ПМЖ і отримати російський паспорт.

Розглянутий документ забезпечує мігрантам право не залишати територію Росії і користуватися всіма привілеями, належними її громадянам. Працевлаштуватися можна без додаткових умов і отримання патенту. Іноземець має право перетинати кордони держави (маються на увазі короткочасні подорожі). При цьому продовжувати вид на проживання доведеться лише 1 раз в 5 років.

За допомогою ВНЖ приїжджий з Узбекистану може не тільки працювати в РФ, але і пройти реєстрацію в пенсійному фонді, отримувати безкоштовне медичне обслуговування, вчитися і давати освіту своїм дітям нарівні з місцевим населенням. І також закон не вимагає від узбеків відмови від попереднього підданства. Але щоб стати громадянином країни, паспорт іншої країни доведеться анулювати.

В цілому вид на проживання в Росії забезпечує громадянам Узбекистану такі ж права, як у підданих РФ, виключаючи тільки можливість брати участь у виборах і обіймати відповідальну посаду в державі або муніципалітеті. Мігранти з ВНЖ можуть користуватися послугами банків, включаючи оформлення кредитів та депозитів, а також купувати нерухомість.

Разом з правами виникають і нові зобов'язання, особливо коли мова йде про перебування в іншій державі. Іноземці не повинні виїжджати з країни на час, що перевищує півроку, бути матеріально незалежними і забезпечувати дітей без претензій на соціальну допомогу. Порушення законодавства і нехтування своїми обов'язками тягне за собою видворення за межі Росії.

Вид на проживання може бути оформлений протягом не 6, а 3 місяців при особливих обставинах, окремо розглянутих міграційною службою з дня подачі клопотання. Стати російським громадянином узбек може, тільки отримавши ВНЖ і виконавши основні вимоги.

Відповідальність за міграційні порушення

В на початку 2015 року було запроваджено нові, досить суворі санкції до осіб, що не дотримуються режим перебування в державі. Якщо мігрант проживає в Росії більше допустимого періоду, а видані йому дозвільні папери виявляються простроченими, то приїжджого відправляють на батьківщину, а іноді і довічно позбавляють права в'їзду в країну.

При знаходженні громадянина Узбекистану в РФ на 270 діб більше можливого (якщо закінчилося РВП або ВНЖ), його депортують і забороняють в'їзд на 5 років. Якщо час незаконного перебування перевищує вказане, то цей термін збільшується до 10 років. У разі проживання узбека в Росії 6 місяців після припинення ВНЖ, він буде лише оштрафований.

У 2017 в міграційне законодавство внесені нові поправки, пов'язані з необхідністю в'їзду громадян РУ тільки за закордонними паспортами і збільшенням суми державного збору. Зараз за отримання ВНЖ потрібно сплатити 3600 руб. Є і позитивна новина - медична допомога тепер надається узбекістанцев за рахунок їх роботодавців.