Документи для отримання шенгенської візи

Основні документи, необхідні для отримання шенгенської візи на короткострокове перебування:

  • Бланк візової анкети, заповнений російською (в цьому випадку слова повинні бути написані латинськими буквами), національному або англійською мовою та підписана особисто заявником.
  • Одна кольорова фотографія отвечающію наступним вимогам:
    • фотографія кольорова, чітка, чиста і контрастна,
    • 3,5 х 4,5 см,
    • надрукована на високоякісному папері на світлому тлі,
    • фотографії повинно бути не більше 6 місяців, щоб була можливість ідентифікації із заявником,
    • зроблена анфас, що показує чітко очі і обличчя з обох сторін від верхньої частини голови до верхньої частини плечей, так щоб обличчя займало 70 - 80% фотографії,
    • на фотографії повинен бути зображений заявник без головного убору, яка дивиться прямо, із замкнутими вустами,
    • особа не має бути прикрите волоссям.
  • Якщо осіб, які носять окуляри, фотографія повинна відповідати наступним критеріям:
    • скла незатемнені,
    • оправа не повинна закривати жодної частини ока,
    • не повинно бути будь-яких відблисків.
  • Якщо заявник має релігійний головний убір, то фотографія повинна відповідати наступним додатковим критеріям:
    • підборіддя, лоб і обидві щоки повинні бути чітко видні,
    • на обличчі не повинно бути тіней від головного убору.
  • Закордонний паспорт і копія сторінки закордонного паспорта з фотографією і персональними даними. Паспорт повинен бути підписаний і мати термін дії більше 3-х місяців після закінчення терміну запитуваної візи. Паспорти приймаються без додаткових обкладинок нр пластмaсовие, шкіряні.
  • Підтвердження наявності у заявника грошових коштів для покриття витрат, пов'язаних з поїздкою, наприклад: виписка з банківського рахунку, дорожні чеки, кредитні картки (з довідкою з банку про наявність коштів на картці), запрошення (оригінал та копія).
  • Медичну страховку з покриттям € 30 000, дійсну у всіх країнах Європейського союзу. Страховий поліс повинен охоплювати весь період дії візи і всі плановані дні перебування.
  • Оригінал довідки з місця роботи:
    • для працівників: довідка з місця роботи, оформлена на бланку з реквізитами організації, із зазначенням посади, трудового стажу та розміру заробітної плати;
    • для приватних підприємців: копія свідоцтва про реєстрацію фізичної або юридичної особи, а також свідоцтво про постановку на облік в податковому органі (ІПН);
    • для студентів: довідка з місця навчання, в разі поїздки в навчальний час - довідка про дозвіл бути відсутнім на заняттях.
  • Копія сторінок паспорта з колишніми польськими і Шенген візами.
  • Якщо заявник є неповнолітнім і подорожує самостійно або з одним з батьків, потрібно копія письмової згоди невиезжающего (-их) батька (-ів) або опікуна на поїздку дитини, або, в разі неможливості його одержання, - документи, що підтверджують причину відсутності згоди (довідка батька-одинака або інші документи).

Консульський збір за розгляд візового звернення становить 35 євро для громадян Росії.

Особи, які не є громадянами Росії, повинні додатково пред'явити:

  • Російську візу (що дозволяє повернутися в Російську Федерацію) або вид на проживання;
  • Реєстрацію, дійсну протягом 3-х місяців від дати запланованого повернення з поїздки;

Для туристичних поїздок:

  • Підтвердження бронювання номера в готелі (можна електронне, наприклад, від Booking.com) або підтвердження Вашої поїздки від туристичного агентства.
  • Копія квитків туди і назад (можна в електронному вигляді) або документ, що дає право користування наявним транспортним засобом.

Для поїздок за приватними запрошеннями - візит до родичів або друзів:

  • Запрошення (оригінал і копія).
  • Запрошення (оригінал і копія) у формі листа від особи, яка запрошує до запрошеному повинно містити наступну інформацію:
    • Прізвище та ім'я, адресу та номер телефону особи, яка запрошує.
    • Прізвище та ім'я, адреса, дата народження і номер паспорта особи, яка запрошує.
    • Час, терміни і місце поїздки.
    • Відомості про ступінь споріднення запрошеного і запрошує. Уразі, якщо сторони не перебувають у родинних відносинах, потрібно подтвержденіетого, де і коли сторони особисто зустрічалися раніше.
    • Відомості про те, хто бере на себе відповідальність за витрати, пов'язані з поїздкою.
    • Запрошення повинно бути загорніть нотаріально. До запрошення необхідно додати копію першої сторінки паспорта особи, яка запрошує. У разі, якщо запрошуюча сторона не є громадянином Євросоюзу, - копію посвідки на проживання.

    Конкретні правила визначаються консульством тієї країни, в якій ви отримуєте візу.


    Документи для оформлення шенгенської візи

    У 2013 році всі держави-учасники Шенгенської Угоди встановили єдиний список необхідних документів для отримання дозволу на в'їзд. Деякі особливості подачі у кожної країни залишилися, але в цілому, документи на шенгенську візу в 2017 році єдині для всіх держав.

    У 2014 році було прийнято рішення про впровадження системи здачі біометричних даних усіма претендентами на візу. Починаючи з 14 вересня 2015 року їхня здають всі заявники.

    Звільнені від обов'язку здачі біометрії діти до 12 років та особи, які фізично не можуть цього зробити.

    У зв'язку з введенням нових правил кожному виїжджає до Європи потрібно з'явитися в візовий центр особисто. Біометричні дані зберігаються в інформаційній базі п'ять років, тому другий раз оформлення Шенгену можна буде довірити своєму представнику, отримувати готовий паспорт також можливо через посередника або кур'єрською поштою.

    Список основних документів для оформлення візи

    Щоб дізнатися, які документи потрібні для оформлення шенгенської візи, перш за все потрібно визначитися з країною, яка є головною метою вашої поїздки. Перелік необхідної документації можна знайти на сайті візового центру країни виїзду. Стандартний список потрібних для Шенгену документів наступний:

    1. Закордонний паспорт в оригіналі, термін дії якого становить мінімум 3,5 місяці після повернення;
    2. Одна копія внутрішнього російського паспорта (сторінки з особистими даними, реєстрацією, інформацією про сімейний стан та про паспорти, які були видані раніше);
    3. Дві кольорові фотографії 3,5 на 4,5 см; особа повинна займати 70-80% фото;
    4. Заповнена візова анкета;
    5. Медична страховка. Мінімальна сума покриття становить 30000 євро (або їх еквівалент в іншій валюті). Страховка повинна діяти у всіх шенгенських країнах. Більш того, такі країни, як Фінляндія, не допускають територіальних обмежень, тобто назва країни в полісі не повинно згадуватися взагалі, тільки слово «Шенген»; Оформлення медичної страховки обов'язково, правда, якщо запитується мультивіза, оформити поліс досить на час першої поїздки.
    6. Квиток на поїзд, літак або документи на автомобіль. При вивченні того, які документи потрібні для отримання шенгенської візи, треба мати на увазі, що якщо ви їдете на машині, можуть знадобитися транзитні візи інших держав, через які ви будете слідувати;
    7. Документи на візу Шенген, що підтверджують зайнятість і фінансову спроможність апліканта. Ось їх список: довідка з роботи, виписка з банківського рахунку заявника, деякі країни також беруть довідки про обмін валюти і дорожні чеки;
    8. Список того, що потрібно для шенгенської візи, в деяких випадках може включати і додаткові документи. Іноді можуть знадобитися такі документи для Шенгену, як копія свідоцтва про шлюб, документи про наявність нерухомого майна, гарантійний лист від роботодавця.

    Додаткові документи, що підтверджують мету поїздки

    Необхідно надати додаткові документи для отримання шенгенської візи. Залежно від мети поїздки можуть вимагатися:

    • Туристичний ваучер, якщо метою є туризм;
    • Для бізнес-віз і приватних поїздок потрібно отримати запрошення. Його форма залежить від країни виїзду. Якщо запрошує приватна особа, буде потрібно підтвердження того, що він проживає в країні на законних підставах. Юридичні особи повинні надати виписку з торговельного реєстру;
    • Якщо ви збираєтеся відвідати кілька місць, але готель не забронювали, потрібно надати складений в довільній формі маршрут подорожі.

    Документи для оформлення шенгенської візи дитині потрібні ті ж, що і на дорослих. Видача візи відбувається через законних представників, вони ж підписують анкету за дитину. Додатково для оформлення буде потрібно ксерокопію свідоцтва про народження та спонсорську лист від того з батьків, хто фінансує поїздку.

    Якщо неповнолітній їде з одним з батьків або без них, в обов'язковому порядку повинно оформлятися нотаріальна згода на виїзд їх Росії. Копія надається в відповідне Консульство, а оригінал треба буде мати при собі в подорожі.

    Винятком є ​​випадки, коли оформляти таку згоду не потрібно в силу того, що батько має всі права на дитину. Так буває, коли один з батьків помер або позбавлений судом батьківських прав, а також визнаний безвісно відсутнім. Якщо подружжя давно в розлученні і не підтримують контактів, можна звернутися до дільничного з проханням дати довідку, яка підтверджує, що місцезнаходження колишнього чоловіка встановити неможливо. Такий документ цілком задовольнить Консульство.

    Загалом це все, що потрібно для отримання шенгенської візи. Проте, бувають певні нюанси, тому варто заздалегідь вивчити список документів на шенгенську візу на сайті дипломатичного представництва (Консульства, візового центру). Якщо приділити підготовці потрібне увагу і врахувати всі вимоги Консульства, це дозволить отримати Шенген швидко і без проблем.

    Відео: отримання візи за новими правилами

    Останні новини про візи

    Обов'язковою умовою використання матеріалів з сайту є активне посилання на першоджерело.