Документи, необхідні для оформлення тимчасової реєстрації в Москві

Іноземець, який прибув до Москви, в обов'язковому порядку повинен оформити собі реєстрацію. Документи для тимчасової реєстрації в Москві можуть бути підготовлені протягом 1-2 днів.

Тимчасова реєстрація - це те, що дає право іноземному особі перебувати в країні на законних підставах. Її оформлення дозволяє іноземцю уникнути депортації.

Московська реєстрація іноземного громадянина мало чим відрізняється від реєстрації в інших російських містах. Однак є одна відмінність: подача документів іноземною особою відбувається тільки особисто. Продовження реєстраційного перебування відбувається так само.

Тимчасова реєстрація - це документ, (видача якого відбувається іноземцям), що фіксує перебування людини в РФ з моменту його прибуття. Для його оформлення необхідно подати клопотання до міграційної служби.

Якщо приїжджі громадяни не планують залишатися в Росії більше трьох місяців, вони можуть обійтися без подачі заяви на отримання даного документа.

Важливо відзначити, то, що реєстрація може носити не тільки тимчасовий, але і постійний характер. Постійна реєстрація іноземця відбувається за місцем його проживання.

Тимчасова реєстрація повинна бути оформлена приїжджим громадянином не пізніше 90 дня з моменту його прибуття в країну. Не можна оформити даний документ, термін якого буде більше 5 років.

Для яких цілей потрібна реєстрація іноземця?

  • для лікування в лікарнях та інших медцентрах;
  • для тимчасового проживання. Жити людина може як в приватному будинку, так і в квартирі;
  • для навчання. Іноземець може вчитися в російських школах і інших освітніх установах;
  • для роботи. Іноземна особа може бути працевлаштовано в РФ;
  • для участі у виборчих політичних процесах;
  • інше.

Приклад свідоцтва про реєстрацію за місцем перебування

Іноземному громадянину потрібно оформити даний документ в обов'язковому порядку, інакше у нього можуть виникнути проблеми під час його перебування в РФ. Тому особисте небажання іноземця прийти до відділення ФМС може привести до ряду негативних наслідків. наприклад:

  1. Людину можуть притягнути до адміністративної відповідальності на законних підставах.
  2. Іноземний студент не зможе здобувати освіту в російському навчальному закладі.
  3. Іноземна особа, яка бажає отримати тут роботу, не зможе офіційно працевлаштуватися і т. Д.

Також негативні наслідки можуть мати місце тоді, коли людина не встигла вчасно зареєструватися або не встиг подати заяву на продовження документа.

Людина, що бажає отримати ВР, повинен з'явитися у відділення ФМС. Там йому запропонують заповнити реєстраційні бланки, в одному з яких потрібно буде вказати місце реєстрації. Це може бути:

  • готельний комплекс;
  • житловий будинок або квартира;
  • туристична база;
  • санаторій або курортний заклад;
  • лікарня, в якій іноземець перебуває на стаціонарному лікуванні і т. д.

Завантажити бланк заяви про реєстрацію за місцем перебування можна тут.

Тепер потрібно розібратися з тим, які документи потрібні для тимчасової реєстрації.

Документи, які подаються для оформлення ВР

Процедура отримання ВР починається з того моменту, коли людина дає працівникам міграційної служби необхідні для цього папери. Без необхідних паперів отримати право на тимчасове перебування в Росії іноземець не може.

Отже, документи для оформлення тимчасової реєстрації знадобляться наступні:

  • Що засвідчує особу документ, наприклад, паспорт або водійське посвідчення.
  • Заява на отримання ВР. Заповнюється воно особисто заявником за наданою формою.
  • Дві ксерокопії заповненої заяви.

Це мінімальний пакет паперів на отримання ВР для тих, хто планує проживати в санаторії, на туристичній базі або в готелі. Прописка в житловому будинку у таких заявників відсутній. Без цієї прописки можна пройти спрощену процедуру отримання ВР і представити в міграційну службу тільки ці документи.

Що стосується тих заявників, які бажають оформити ВР, наприклад, в орендованій квартирі, то крім перерахованих вище паперів їм потрібно буде зібрати і інші.

  • Папір, яка підтверджує право іноземного особи проживати в житловому будинку або квартирі. У більшості випадків - це договір оренди житла. Але також можна уявити і нотаріально завірена письмова дозвіл господаря житлоплощі на проживання в його апартаментах заявника. Це повинен бути не тимчасовий, а довгостроковий документ.
  • Документ, що підтверджує сплату заявником державного мита.

Крім перерахованих вище документів, на місці подачі заяви іноземній особі запропонують заповнити адресний листок прибуття і статистичний облік. Обидві форми видаються безкоштовно.

Як отримати тимчасову реєстрацію? Відкрийте відео.

Цей папір має підтвердити факт виїзду людини зі своєї країни і факт його прибуття в Росію. Для чого потрібен адресний лист? Він потрібен для звітності Міграційної служби.

Адресний лист прибуття заповнюється в 2 або в 3 примірниках. Всі пункти заповнює реєстратор, але персональні дані заявника вписує він сам.

Завантажити бланк можна тут, ознайомитися зі зразком - тут.

ВР видається на 3 місяці, але в деяких випадках іноземець повинен залишитися в РФ на термін від 1 року. Саме в такому випадку і потрібно заповнювати лист статистичного обліку.

Його призначення в тому, щоб допомогти міграційній службі вести статистичний облік. По суті, ними ведеться «знеособлений» числової підрахунок. Тому від співробітників міграційної служби вимагає нерозголошення будь-яких відомостей про персональні дані заявників.

Приклад листа статистичного обліку

Частина пунктів заповнюється реєстратором, а частина - заявником. Необхідний 1 екземпляр.

Тим іноземним заявникам, які планують тимчасово проживати в готелі чи санаторії, потрібно буде заповнити анкету. В кожному окремому випадку реєстратор видає необхідний бланк. Єдиної форми анкети для всіх заявників немає.

Бланк повідомлення про підтвердження іноземного громадянина в РФ можна скачати тут.

  • Свідоцтво, яке підтверджує право особи на об'єкт. Також потрібно буде зробити ксерокопію цього свідоцтва. Рекомендується зробити ксерокопію заздалегідь.
  • Письмова згода власника на реєстрацію в його апартаментах заявника. Також потрібна копія згоди на це всіх, хто має прописку в цих апартаментах.

Що стосується письмової згоди, то цей документ може бути написаний від руки, або роздрукований на принтері. Це не важливо, головне - його зміст. Проте, як показує практика, більшість питань викликають згоди, написані від руки. Тому рекомендується йти іншим шляхом і скористатися для написання згоди комп'ютером.

Згода власника на реєстрацію іншої людини на його адресу

Не має значення те, де саме власник власності напише дана згода. Він може зробити це вдома, виславши його заявнику поштою, або з'явитися в місцеве відділення міграційної служби і написати його там. Однак присутність власника житла при подачі заявником його згоди, є обов'язковим. Тобто якщо у житла є не один, а кілька власників, то всі вони повинні з'явитися на подачу документів разом із заявником.

В даному випадку (якщо власників власності кілька) кожен з власників повинен пред'явити свій громадянський паспорт реєстратору.

Але що робити, якщо іноземна особа не може подати документи особисто? У деяких випадках МС може прийняти їх, якщо вони надіслані поштою.

Документи для отримання ВР поштою

В такому випадку, заявник збирає вищеперелічений пакет паперів, але від нього буде потрібно зібрати ще кілька документів.

  • копію паспорта іноземної особи;
  • копію договору оренди.

Такий шлях складніше, в тому плані, що заявнику необхідно буде всі документи завірити нотаріально. А це вимагає додаткових витрат.

Не потрібно висилати оригінали документів, досить запевнити їх копії. Також нотаріально завірити потрібно і заяву іноземного особи на отримання їм ВР.

Але є в такому способі подачі документів і позитивні моменти. По-перше, людина не буде стояти в довгих чергах. По-друге, процедура оформлення ВР зазнає суттєвого спрощення.

Головним мінусом такого методу оформлення ВР є збільшення термінів розгляду заяви. Час буде витрачено на пересилку, а також на термін виготовлення документа.

Іноземному заявнику не потрібно буде платити держмито, так як надання такої послуги не передбачає цього.

Для оформлення тимчасової реєстрації дитини, його батько зобов'язаний зібрати пакет таких паперів:

  • Цивільний паспорт дітей молодше 16 років. Якщо дитина досягла 16-річчя, процедура його реєстрації в Росії така ж, як і у дорослих.
  • Цивільний паспорт батька, який клопочеться з приводу оформлення його дитиною ВР. Якщо дитина є сиротою, то паспорт повинен пред'явити її опікун.
  • Заповнену заяву.
  • Папір, що підтверджує оплату заявника держмита.
  • Папір, що підтверджує те, що дитина буде проживати в будь-якому закладі або в житловому будинку / квартирі.

Крім цього, батько або опікун дитини повинен представити в відділення міграційної служби угоду власника житла на те, що разом з ним там буде проживати дитина заявника. Також потрібна копія згоди на це всіх прописаних в цих апартаментах людей.

Якщо оформляти ВР стандартним способом, то зробити це можна за 1 тиждень, навіть за 6 днів. Однак в Москві іноземним особам пропонують прискорити цей процес за додаткову плату.

Продовження реєстрації іноземного громадянина потрібно в тому випадку, якщо стара ВР прострочена. Як продовжити тимчасову реєстрацію?

Рекомендується продовжувати її заздалегідь. Реєстрація вважається простроченою, якщо документ про неї був виданий більше 90 днів тому. Прострочена ВР є приводом для того, щоб іноземна особа покинуло країну.

Отже, для продовження ВР існують такі підстави:

  1. Іноземний студент вступив до навчального закладу Росії.
  2. Іноземним особою було оформлено дозвіл на роботу тут.
  3. Він оформив патент на території РФ.
  4. Він займається оформленням ВНЖ на території РФ.
  5. Він уклав трудовий договір з російським роботодавцем.
  6. Іноземець не може виїхати з Росії через погане здоров'я або через смерть близького родича.

В кожному окремому випадку заявник повинен представити документ, що підтверджує підставу для продовження ВР.

Що робити, якщо закінчився термін тимчасової реєстрації, дивіться на відео.

На який термін можна продовжити ВР? Її продовження можливе на термін до 90 днів. Виходить, що іноземцям, які не мають в Росії посвідки на проживання, сумарно дозволено перебувати тут не більше 180 днів.

Що стосується механізму продовження, то він не розроблений. Тому, щоб зробити це, іноземний громадянин повинен повторно пройти процедуру реєстрації в міграційній службі.

  1. Заявник повинен з'явитися в місцеве відділення ФМС, в якому він був поставлений на облік.
  2. Там він повинен повторно подати пакет документів, необхідних для отримання ВР. Також до них він прикріплює папір, що є підставою для продовження ВР.
  3. У ФМС у нього зажадають цивільний паспорт і міграційну карту, отриману раніше.

Важливо: продовжувати ВР іноземці повинні не пізніше 7 днів до закінчення терміну дії старої ВР. Чому? Реєстрацію отримують за тиждень, отже, без нової ВР незареєстрований людина не має права перебувати в РФ.

Всі документи повинні мати копії, які реєстратор в ФМС складе до особової справи мігранта.

Як відбувається подача документів? У кожному відділенні ФМС є «жива» черга, відстоявши в якій іноземець може подавати пакет паперів.

Чи можна вислати документи на продовження ВР поштою? Ні, не можна.

Як заповнювати клопотання про продовження ВР?

Щоб воно було прийнято, важливо вказати всі дані про себе, а саме:

  • громадянство;
  • повне ім'я;
  • дата приїзду в Росію;
  • паспортні данні;
  • адресу свого перебування;
  • підстави продовження тимчасової реєстрації;
  • підпис приймаючої сторони;
  • відомості про подальше місце перебування.

Бланка для складання клопотання немає. Стиль його написання - вільний, головне, щоб всі перераховані вище відомості були вказані.

Для того щоб продовжити тимчасову реєстрацію, не потрібно платити держмито. Рішення про продовження виноситься протягом 7 днів з моменту подачі паперів в ФМС.

Відповідь оголошують в письмовій формі. За отриманням відповіді про продовження ВР або в її відмову іноземець повинен особисто з'явитися в ФМС. У разі позитивної відповіді в міграційній карті іноземця співробітник ФМС ставить штамп про продовження.

Як отримати московську реєстрацію? Відповідь на відео.


Які документи потрібні для тимчасової реєстрації в Москві?

Оформлення тимчасової реєстрації на території Москви нічим не відрізняється від оформлення тимчасового місця перебування в інших містах Росії, крім необхідності бути присутнім при подачі заявки та отримання свідоцтва особисто.

Що таке тимчасова реєстрація?

Тимчасова реєстрація (або реєстрація за місцем перебування) - це фіксація про фактичне місце перебування громадянина РФ. Крім тимчасової реєстрації існує також постійна реєстрація (або реєстрація за місцем проживання).

Оформляти її рекомендується, якщо громадянин РФ планує перебувати у фактичному місці більше трьох місяців.

Для чого потрібна тимчасова реєстрація?

Згідно із законом, оформляти тимчасове реєстраційне свідоцтво треба протягом 90 днів з моменту перебування на нове місце проживання (на термін не більше п'яти років).

  • Для проживання в певному місці (будинку, квартирі, орендованій кімнаті);
  • Для офіційного працевлаштування громадянина;
  • Для отримання медичних послуг в деяких медичних установах;
  • Для вступу до навчального закладу;
  • Для участі у виборах;
  • Для інших цілей, що вимагають реєстраційний документ такого;

Небажання тимчасово реєструватися і запізнення з регламентованим термінів реєстрації може привести:

  • До залученню громадянина до адміністративної відповідальності (згідно зі статтею 19 Кодексу про адміністративну відповідальність);
  • До проблем з майбутнім роботодавцем при оформленні офіційного працевлаштування;
  • До проблем при вступі до навчального закладу;

До труднощів при отриманні готельних видів медичних послуг в муніципальних поліклініках / лікарнях;

Де оформити тимчасову реєстрацію?

У місцевому відділенні Управління федеральної міграційної служби. При цьому, місцем тимчасової реєстрації може бути:

  • Житлове приміщення (квартира, будинок, приватна кімната);
  • Санаторно-курортний заклад;
  • Готельний комплекс;
  • Медична установа;
  • турбаза;

Тимчасово прописатися в санаторії, готелі або турбазі простіше, ніж в квартирі, і вимагає мінімум документів на тимчасову реєстрацію:

  • Паспорт, або інший документ, що засвідчує особу;
  • Заповнену заяву за зразком, який надати адміністрація установи (дві ксерокопії);

Всі інші маніпуляції з оформлення тимчасової реєстрації виробляє адміністрація.

Але якщо громадянин займається оформленням тимчасової реєстрації, наприклад, в орендованій квартирі, то це займе більшої кількості часу і документів:

  • Паспорт або інший документ, що засвідчує особу (свідоцтво про народження, якщо тимчасово реєструється громадянин, який не досяг чотирнадцятирічного віку);
  • Заява про надання тимчасової реєстрації.

Зразок можна скачати у вільному доступі в інтернеті або отримати в федеральної міграційної служби.

  • Документ, що дає право на тимчасову реєстрацію в приміщенні (квартирі / кімнаті / будинку). Наприклад, договір оренди, свідоцтво про державну реєстрацію права, письмова нотаріально завірений дозвіл від власника і повнолітніх осіб, які проживають з ним і т.д .;
  • Сплачена державне мито;

Документи для тимчасової реєстрації дітей

Наведений перелік документів стосується оформлення тимчасової реєстрації дітей, яким ще не виповнилося шістнадцять років.

  • Паспорт дитини (якщо вже є) або свідоцтво про народження (якщо молодше чотирнадцяти років);
  • Паспорт одного з батьків, який займається документами для тимчасової реєстрації своєї дитини. Якщо немає батьків, то паспорт представника неповнолітнього. Наприклад, його опікун;
  • Заява на тимчасову реєстрацію;
  • Документ, що дає право на тимчасову реєстрацію в приміщенні (квартирі / кімнаті / будинку);
  • Сплачена державне мито;

Крім того, громадянин, який оформляє тимчасову прописку, повинен надати в міграційну службу:

  • Письмова згода власника і всіх мешканців, якщо місцем тимчасового перебування є службове житло;

Крім особистої явки в УФМС для подачі заявки на отримання тимчасової прописки, громадяни можуть здійснити цей процес через сайт держпослуг або через пошту.

Здати документи для тимчасової реєстрації в Москві необхідно в паспортному столі (або МФЦ). При особистій явці разом з власником в даний заклад, потрібно надати:

  • Паспорт і його ксерокопія;
  • Окрема копія сторінки, де вказана постійна реєстрація;
  • Заява від власника, який письмово підтверджує свою згоду на прописку;

Після цього, потрібно доїхати до федеральної міграційної служби (разом з власником), де передати всі вищеописані документи компетентним співробітникам установи.

Домова виписка не обов'язкова в момент подачі документів на тимчасову реєстрацію в Москві.

З моменту подачі заяви на тимчасову реєстрацію до видачі свідоцтва має пройти не більше шести робочих днів (за доплату в Москві можна прискорити процес оформлення документів).

Потрібно звернутися в Управління федеральної міграційної служби, співробітники якої подбають про видачу дубліката свідоцтва на тимчасове перебування, щоб в разі необхідності, тимчасова реєстрація була підтверджена.

Досвід роботи юристом - з 2005 року. Закінчив Московський державний відкритий університет з червоним дипломом. Приватна практика, спеціалізація - міграційне та цивільне право.

Поділитися

Якщо вам сподобалася ця стаття поділіться їй в соц. мережах:

Безкоштовна консультація юриста по телефону:

+7 (499) 653-56-97 - Москва

+7 (812) 407-22-74 - СПб

Працюємо без вихідних

Підписатися на статті Відмовитися від розсилки