Які документи потрібні для закордонного паспорта громадянам РФ

В останні роки люди все частіше стали виїжджати за кордон на відпочинок, роботу, лікування. Природно, почастішали запити на оформлення закордонних паспортів. Якщо у вас ще немає цього документа, і ви плануєте зробити його найближчим часом, дана стаття виявиться для вас корисною.

Документи для отримання закордонного паспорта

Отже, спочатку розберемося, які документи потрібні для закордонного паспорта, який оформлюється громадянам, які досягли повноліття:

Заява про видачу паспорта нового зразка (2 примірника).

Паспорт громадянина РФ

Квитанція про оплату державного мита

2 фотографії (форма уточнюється додатково).

Для чоловіків віком 18-27 років, які проживають на території РФ:

· Військовий квиток з відміткою про закінчення проходження військової служби за призовом;

· Документ, що підтверджує, що особа не придатне або обмежено придатне до проходження служби за станом здоров'я з відповідними відмітками;

· Довідка з військового комісаріату про те, що особа не було призвано на військову службу або направлено на альтернативну службу на момент подачі заяви.

Дозвіл відрядження, яке оформлено в порядку, встановленому Урядом РФ (для військовослужбовців Збройних Сил РФ, федеральних органів виконавчої влади, в яких передбачається військова служба, крім осіб, які вчинили на неї за призовом)

Клопотання організації, яка направляє громадянина РФ за межі території (якщо потрібно оформити другий закордонний паспорт).

Старий закордонний паспорт (якщо є)

Трудова книжка або виписка, зроблена з неї за останні 10 років.

Якщо ви уявляєте документи для закордонного паспорта на іноземній мові, їх необхідно буде перевести і завірити в нотаріуса.

До речі, якщо ви не можете відзначити відомості про трудову діяльність за останні 10 років через те, що в заяві заповнені всі графи, то можна просто уявити додаток до цього документу.

Оформлення закордонного паспорта особам віком до 14-ти років

Дуже важливо знати, які документи потрібні для отримання закордонного паспорта неповнолітнім. Отже, потрібно пред'явити:

Заява про видачу закордонного паспорта

Свідоцтво про народження

Документи, які підтверджують права законного представника щодо дитини:

· свідоцтво про народження;

· Акт, складений органами опіки та піклування, про призначення піклувальника або опікуна

Документ, що засвідчує особу законного представника

Документ, що підтверджує факт наявності громадянства РФ (на вибір):

· Паспорт неповнолітньої особи;

· Внутрішній паспорт одного з батьків із зміненими відомостями про неповнолітнього особі;

· Свідоцтво про народження неповнолітньої особи.

Квитанція, що підтверджує оплату державного мита

2 фото (формат уточнюється окремо).

Оформлення закордонного паспорта особам віком 14-18 років

У неповнолітнього до цього часу вже є закордонний паспорт, а також з'являються нові права і обов'язки. Тому, і набір документів для отримання закордонного паспорта трохи інший:

Заява неповнолітньої особи

Паспорт громадянина РФ

Документи, які підтверджують права законного представника:

· свідоцтво про народження;

· Акт, виданий органами опіки та піклування, про факт призначення піклувальника або опікуна.

Квитанція про оплату держмита

2 фотографії встановленого формату

Звертаємо вашу увагу на те, що замислитися отриманням закордонного паспорта потрібно заздалегідь, оскільки даний процес займає в середньому 1 місяць. Так що, якщо ви вже зараз плануєте поїздку, вирішуйте питання з закордонним паспортом найближчим часом.

Бюджетний кодекс РФ

Водний кодекс РФ

Повітряний кодекс РФ

Містобудівна кодекс РФ

Цивільний кодекс РФ

Цивільний процесуальний кодекс РФ

Житловий кодекс РФ

Земельний кодекс РФ

Кодекс внутрішнього водного транспорту РФ

Кодекс лікарської етики

Кодекс про адміністративні порушення

Кодекс професійної етики адвоката РФ

Кодекс етики аудиторів РФ

Конституція РФ

Лісовий кодекс РФ

Податковий кодекс РФ

Сімейний кодекс РФ

митний кодекс

Трудовий кодекс РФ

Кримінально-виконавчий кодекс РФ

Кримінально-процесуальний кодекс РФ

Кримінальний кодекс РФ

Закон РФ "Про авторське право і суміжні права"

Закон України "Про освіту"

Закон РФ "Про оскарженні до суду"

Закон РФ "Про вивезення і ввезення культурних цінностей"

Закон РФ "Про медичне страхування громадян"

Закон РФ "Про міліцію"

Закон РФ "Про споживчу кооперацію"

Закон РФ "Про приватизацію житлового фонду в РФ"

Закон РФ "Про податки на майно фізичних осіб"

Закон РФ "Про плату за землю"

ФЗ "Про банки і банківську діяльність"

ФЗ "Про бухгалтерський облік"

ФЗ "Про валютне регулювання та валютний контроль"

ФЗ "Про ветеранів"

ФЗ "Про громадянство Російської Федерації"

ФЗ "Про житлових накопичувальних кооперативах"

ФЗ "Про землеустрій"

ФЗ "Про ліцензування окремих видів діяльності"

ФЗ "Про некомерційні організації"

ФЗ "Про акціонерні товариства" (АТ)

Закон РФ "Про біженців"

Закон РФ "Про безпечному поводженні з пестицидами"

Закон РФ "Про безпеку дорожнього руху"

Закон РФ "Про бюджет фонду соціального страхування"

Закон РФ "Про відомчу охорону"

Закон РФ "Про ветеринарії"

Всі закони РФ


Які потрібні документи для закордонного паспорта

У 2017 році для виїзду за кордон громадяни Росії повинні замовити собі закордонний паспорт в одному з двох варіантів - звичайному паперовому та вдосконаленому біометричний. Обидва види паспортів законні, їх головна відмінність в тривалості дії. Звичайний паспорт діє 5 років, а біометричний - 10 років.

Інша відмінність - в паспорти старих зразків батькам дозволялося вписувати своїх дітей до 14 років, в біометричний варіанті такої можливості немає. Дитині покладено свій індивідуальний паспорт, для видачі якого батько пише заяву замість нього. Введення біометричного закордонного паспорта дозволило набагато точніше визначити власника, при цьому можливість підробки нового документа мінімальна.

У нашій статті ми розглянемо, які потрібні документи для закордонного паспорта. обох видів, для різних вікових категорій.

Відмінності паспортів старого і нового зразка

Вдосконалені біометричні паспорти були введені в Росії близько семи років тому. Це пов'язано в основному з новими вимогами до безпеки. Біометрія дозволяє більш точно ідентифікувати власника паспорта, що виключає можливість використання паспорта іншої людини. Підробити новий паспорт значно складніше через низку нових систем захисту (лазерне нанесення фотографії, сторінки із пластику, вшиті чіпи).

Для подачі заяви на новий закордонний паспорт є 2 способи: звернення в місцевий осередок МВС ГУВМ (колишнє УФМС) або використання електронного сервісу порталу «держпослуги».

Відмінності паспортів старого і нового покоління:

  • термін отримання. Старий паспорт вам видадуть максимум через місяць (документи будуть оброблені тільки в ГУВМ МВС). Документи до видачі біометричного паспорта використовує не тільки міграційна служба, а й московський Держзнак. Це здатне значно збільшити термін видачі;
  • Для отримання паспорта старої версії разом з іншими документами потрібно зробити і біометричний фото в спеціально обладнаній кабіні;
  • вартість держмита - 2000 рублів за старий закордонний паспорт і 3500 рублів за новий;
  • дітей до 14 років раніше було потрібно вписувати в паспорти батьків, в біометричний варіанті цього не передбачено (їм видається окремий документ);
  • У деяких європейських країнах і США діють обмеження на в'їзд з паперовими паспортами старого покоління.

Які документи потрібні для закордонного паспорта старої версії?

Для осіб від 18 років і старше:

  • Заява в формі анкети - 2 примірника, з підписом і печаткою робочої організації або місця навчання;
  • Паспорт Росії (оригінал і ксерокопія);
  • 4 матові фотографії 3,5 x 4,5 см. Вони можуть бути чорно-білими або кольоровими, але обов'язково на білому фоні. 2 фотографії будуть потрібні для анкети, а 2 інші прикладаються до решти документів;
  • Квитанція про оплату мита за оформлення (2000 рублів або 500 рублів при внесенні змін до існуючого документ);
  • Трудова книжка (для безробітних) або її копія (для працевлаштованих);
  • Військовий квиток. У ньому повинна бути відмітка про місце служби або про те, що громадянин до не придатний за медичними показаннями. Чоловікам призовного віку потрібна довідка з військового комісаріату (форма 32) або копія військового квитка (якщо він вже отримано);
  • Дозвіл командування для громадян, що проходять службу в Збройних силах. Виняток - призовники.

Для громадян від 14 до 18 років:

  • Заява в 1 примірнику (заповнюється батьком або опікуном);
  • 4 фотографії 3,5 x 4,5 см (2 для анкети і 2 для інших документів);
  • Паспорт РФ (ксерокопії основних сторінок);
  • Свідоцтво про народження і вкладиш з позначкою про громадянство (копії);
  • Паспорт РФ одного з батьків або представника;
  • Квитанція про оплату державного мита (2000 рублів);
  • Колишній закордонний паспорт (якщо він ще дійсний);
  • Документи на право представлення інтересів дитини (якщо є законний представник).

Для дітей до 14 років:

  • Заява-анкета (заповнює представник дитини);
  • 4 матових фото 3,5 x 4,5 см;
  • Копія свідоцтва про народження і вкладиша;
  • Російський паспорт одного з представників дитини;
  • Документ, що підтверджує опікунство або представництво (якщо дитину представляє не один з батьків);
  • Квитанція про оплату мита (1000 рублів);
  • Раніше виданий закордонний паспорт, якщо він ще дійсний.
Особливості біометричних паспортів

Документи для оформлення біометричного паспорта?

Документи для біометричного закордонного паспорта громадянам у віці від 18 років і старше:

  • Заява в 2 примірниках;
  • Квитанція про оплату мита (3500 рублів);
  • Паспорт громадянина РФ з копією його головних сторінок;
  • Фотографія з біометрією для паспорта (робиться на місці в спеціальній кабіні) і 2-3 матові фотографії 3,5 x 4,5 см (для архіву, потрібні не завжди);
  • Діючі закордонні паспорти (якщо є);
  • Військовий квиток або довідка № 32 з комісаріату. У них вказується, що громадянин пройшов військову службу або не придатний до неї. Ці дані міграційна служба може отримати і самостійно;
  • Дозвіл від командування частини ВС РФ, в якій служить громадянин, дозвіл від інших органів виконавчої влади. Чи не належить до осіб, які проходять службу за призовом;
  • Клопотання організації, яка відправляє громадянина у відрядження (якщо потрібно отримати другий закордонний паспорт). При цьому в першому паспорті повинні бути відмітки про постійні поїздки за кордон - не менше одного разу на три місяці.

Для громадян від 14 до 18 років і недієздатних осіб:

  • Заява-анкета в 1 примірнику (заповнюється батьком або опікуном);
  • Фотографія з біометрією (робиться на місці) і 2-3 фото 3,5 x 4,5 см (потрібні не завжди);
  • Російський паспорт;
  • Паспорт законного представника або опікуна;
  • Свідоцтво про те, що представник уповноважений законом виконувати свої функції (якщо дитину представляє не один з батьків);
  • Квитанція про оплату мита (3500 рублів);
  • Інший діючий закордонний паспорт з не закінченим терміном дії.

Для дітей у віці до 14 років:

  • Заява в формі анкети на дитину (заповнюється батьком або іншою представником);
  • Біометрична фотографія (зазвичай робиться на місці) і пара-трійка фото 3,5 x 4,5 см (можуть бути зайвими);
  • Свідоцтво про народження і вкладиш;
  • Паспорт РФ одного з батьків або опікуна (представника);
  • Квитанція про оплату мита (1500 рублів);
  • Документи, що підтверджують права опікунів і законних представників (акти органів опіки та піклування);
  • Дійсний закордонний паспорт (якщо є). При оформленні нового він анулюється.

У деяких випадках міграційний орган у видачі документа має всі підстави відмовити. В цьому випадку ви отримаєте на руки постанову, в якому буде вказана одна з причин відмови:

  • Знаходження під слідством;
  • Ухилення від зобов'язань, які були накладені судовим органом;
  • Заповнена анкета-заява містила завідомо неправдиві відомості;
  • Є діючий допуск до державної таємниці та іншим важливим даними;
  • Затримання в зв'язку з підозрою в кримінальному злочині;
  • Були приховані відомості про судимості або відбування покарання в місцях позбавлення волі (не важливо, спеціально або випадково);
  • Ухилення від служби в ЗС РФ за призовом.

Досвід роботи юристом - з 2005 року. Закінчив Московський державний відкритий університет з червоним дипломом. Приватна практика, спеціалізація - міграційне та цивільне право.

Поділитися

Якщо вам сподобалася ця стаття поділіться їй в соц. мережах:

Безкоштовна консультація юриста по телефону:

+7 (499) 653-56-97 - Москва

+7 (812) 407-22-74 - СПб

Працюємо без вихідних

Підписатися на статті Відмовитися від розсилки