Які документи потрібні для оформлення візи

Документи для отримання шенгенської візи

Основні документи, необхідні для отримання шенгенської візи на короткострокове перебування:

  • Бланк візової анкети, заповнений російською (в цьому випадку слова повинні бути написані латинськими буквами), національному або англійською мовою та підписана особисто заявником.
  • Одна кольорова фотографія отвечающію наступним вимогам:
    • фотографія кольорова, чітка, чиста і контрастна,
    • 3,5 х 4,5 см,
    • надрукована на високоякісному папері на світлому тлі,
    • фотографії повинно бути не більше 6 місяців, щоб була можливість ідентифікації із заявником,
    • зроблена анфас, що показує чітко очі і обличчя з обох сторін від верхньої частини голови до верхньої частини плечей, так щоб обличчя займало 70 - 80% фотографії,
    • на фотографії повинен бути зображений заявник без головного убору, яка дивиться прямо, із замкнутими вустами,
    • особа не має бути прикрите волоссям.
  • Якщо осіб, які носять окуляри, фотографія повинна відповідати наступним критеріям:
    • скла незатемнені,
    • оправа не повинна закривати жодної частини ока,
    • не повинно бути будь-яких відблисків.
  • Якщо заявник має релігійний головний убір, то фотографія повинна відповідати наступним додатковим критеріям:
    • підборіддя, лоб і обидві щоки повинні бути чітко видні,
    • на обличчі не повинно бути тіней від головного убору.
  • Закордонний паспорт і копія сторінки закордонного паспорта з фотографією і персональними даними. Паспорт повинен бути підписаний і мати термін дії більше 3-х місяців після закінчення терміну запитуваної візи. Паспорти приймаються без додаткових обкладинок нр пластмaсовие, шкіряні.
  • Підтвердження наявності у заявника грошових коштів для покриття витрат, пов'язаних з поїздкою, наприклад: виписка з банківського рахунку, дорожні чеки, кредитні картки (з довідкою з банку про наявність коштів на картці), запрошення (оригінал та копія).
  • Медичну страховку з покриттям € 30 000, дійсну у всіх країнах Європейського союзу. Страховий поліс повинен охоплювати весь період дії візи і всі плановані дні перебування.
  • Оригінал довідки з місця роботи:
    • для працівників: довідка з місця роботи, оформлена на бланку з реквізитами організації, із зазначенням посади, трудового стажу та розміру заробітної плати;
    • для приватних підприємців: копія свідоцтва про реєстрацію фізичної або юридичної особи, а також свідоцтво про постановку на облік в податковому органі (ІПН);
    • для студентів: довідка з місця навчання, в разі поїздки в навчальний час - довідка про дозвіл бути відсутнім на заняттях.
  • Копія сторінок паспорта з колишніми польськими і Шенген візами.
  • Якщо заявник є неповнолітнім і подорожує самостійно або з одним з батьків, потрібно копія письмової згоди невиезжающего (-их) батька (-ів) або опікуна на поїздку дитини, або, в разі неможливості його одержання, - документи, що підтверджують причину відсутності згоди (довідка батька-одинака або інші документи).

Консульський збір за розгляд візового звернення становить 35 євро для громадян Росії.

Особи, які не є громадянами Росії, повинні додатково пред'явити:

  • Російську візу (що дозволяє повернутися в Російську Федерацію) або вид на проживання;
  • Реєстрацію, дійсну протягом 3-х місяців від дати запланованого повернення з поїздки;

Для туристичних поїздок:

  • Підтвердження бронювання номера в готелі (можна електронне, наприклад, від Booking.com) або підтвердження Вашої поїздки від туристичного агентства.
  • Копія квитків туди і назад (можна в електронному вигляді) або документ, що дає право користування наявним транспортним засобом.

Для поїздок за приватними запрошеннями - візит до родичів або друзів:

  • Запрошення (оригінал і копія).
  • Запрошення (оригінал і копія) у формі листа від особи, яка запрошує до запрошеному повинно містити наступну інформацію:
    • Прізвище та ім'я, адресу та номер телефону особи, яка запрошує.
    • Прізвище та ім'я, адреса, дата народження і номер паспорта особи, яка запрошує.
    • Час, терміни і місце поїздки.
    • Відомості про ступінь споріднення запрошеного і запрошує. Уразі, якщо сторони не перебувають у родинних відносинах, потрібно подтвержденіетого, де і коли сторони особисто зустрічалися раніше.
    • Відомості про те, хто бере на себе відповідальність за витрати, пов'язані з поїздкою.
    • Запрошення повинно бути загорніть нотаріально. До запрошення необхідно додати копію першої сторінки паспорта особи, яка запрошує. У разі, якщо запрошуюча сторона не є громадянином Євросоюзу, - копію посвідки на проживання.

    Конкретні правила визначаються консульством тієї країни, в якій ви отримуєте візу.


    Які документи потрібні для візи?

    Отримання візи на відвідування деяких держав - стандартна процедура. Ознайомитися з тим, які документи потрібні на візу, можна на сайті консульства країни, яку ви плануєте відвідати. Якщо ж організацією поїздки займається туристичне агентство, то зазвичай вам надається повний список всіх необхідних паперів, які потрібно зібрати.

    Всі країни шенгенського договору вимагають від росіян, які збираються відвідати будь-яку стану, що входить в зону Шенгену, такі документи для отримання візи:

    • Дійсний закордонний паспорт з місцем для візи і митних відміток, а також терміном дії не менше шести місяців від кінцевої дати поїздки.
    • Копія паспорта (всі сторінки з відмітками).
    • Запрошення від приватної особи або ваучер на готель.
    • Заповнена анкета (її можна завантажити на сайті консульства).
    • Копії залізничних або авіаквитків в обидва боки.
    • Підтвердження фінансової спроможності (їм найчастіше може служити лише виписка з банківського рахунку, в деяких країнах приймається довідка з місця роботи із зазначенням дати надходження на роботу і доходу за останній рік).
    • Довідка з місця навчання (для студентів або школярів).
    • Фотографії на Шенгенську візу.
    • Медична страховка, чинна на весь час перебування за кордоном.

    Якщо в поїздку відправляється дитина з одним батьком або без супроводу батьків, то потрібно нотаріально завірений дозвіл на його в'їзд в іншу країну. Причому дозвіл має бути переведено на мову тієї країни, в яку планується поїздка.

    Якщо в поїздку їде безробітний чоловік або пенсіонер, і він не може надати виписку з банківського рахунку з достатньою для поїздки сумою, то в цьому випадку йому необхідна заява від його найближчого родича про те, що він бере на себе всі витрати по перебуванню свого родича в чужій країні. До заяви додаються документи про фінансовий стан поручителя. Таку ж заяву необхідно на неповнолітніх дітей навіть у тому випадку, якщо вони їдуть разом з обома батьками.

    Варто враховувати, що всі документи для оформлення візи, які ви надаєте, будуть ретельно перевірятися, тому в них повинні міститися лише достовірні відомості. Крім того, представники консульства мають право вимагати будь-які додаткові документи.

    Вимоги британського консульства

    Для здійснення поїздки до Великобританії громадяни Росії пред'являють такий же список документів на візу, як і для отримання Шенгену. Крім цього буде потрібно свідоцтво про шлюб (у тих випадках, коли в поїздку відправляється тільки один з подружжя, або у подружжя різні прізвища), а також необхідно зняття біометричних даних (відбитки пальців і малюнок райдужної оболонки ока), які проводять безпосередньо в консульстві.

    Вимоги американського консульства

    Для отримання американської візи також потрібно пакет документів, що і для Шенгену. Крім цього консульство запитує і інші документи необхідні для візи в США, зокрема, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дітей, навіть якщо діти і чоловік не беруть участь в поїздці, а також документи на наявну власність: нерухомість і автомобіль. Крім того, для всіх запитувачів візу необхідно особисту співбесіду в консульстві.