Які документи потрібні для оформлення тимчасового проживання в россии

Подаємо документи на оформлення РВП в Росії

Для отримання права перебувати на території Росії більше 90 днів потрібно пройти встановлену державою процедуру подачі документів. Право тимчасового проживання є першою сходинкою до отримання ВНЖ і громадянства. Іноземні громадяни можуть підтверджувати дозвіл двічі. Через півроку після отримання РВП на території держави, можна просити оформлення ВНЖ. Щоб отримати право проживати в Росії, необхідно підготувати документи на РВП.

Процедура є однією з найбільш юридично складних. Онлайн-консультації фахівців нашого сайту допоможуть підготуватися до звернення до співробітників міграційної служби при ГУВМ МВС (раніше ФМС). Експерти представлять повний перелік документів на РВП для кожного зацікавленої особи.

Це право має громадянин іншої країни або осіб без громадянства. Якщо у нього немає підстав отримати дозвіл поза державної квоти, він стає в основну чергу для отримання дозволу.

Існують держави, з якими у Росії укладено договір, згідно з яким їх громадяни можуть отримати ВНЖ або російський паспорт без необхідності отримання дозволу. Більш детально таку інформацію потрібно уточнювати в міграційному відділі ГУВМ МВС (раніше ФМС) при реєстрації.

Право тимчасового проживання в Росії можна отримати без державної черги. Ця можливість вказується в одній з граф заяви. Іноземний громадянин може обійти загальну чергу при відповідності одній з умов:

  • оформив шлюб з громадянином Росії;
  • має рішення про непрацездатність і дитини-громадянина Росії, бажає бути під його опікою;
  • визнаний недієздатним і бажає перебувати утриманцем батька-громадянина РФ;
  • бажає взяти під опіку недієздатного батька-громадянина Росії;
  • ініціює опікунство над недієздатним дитиною-громадянином РФ;
  • народився в одній з союзних республік або раніше мав статус громадянина РФ;
  • є неповнолітнім і просить дозволу жити разом з батьком (якщо він має право обійти загальну чергу);
  • є учасником державної програми з переселення співвітчизників;
  • служить в російській військовій частині;
  • інвестує кошти для розвитку російської економіки;
  • має право на возз'єднання сім'ї (чоловік, дитина, батько).

Які документи потрібно підготувати

Перед підготовкою потрібно розуміти, які документи потрібні для РВП без урахування ліміту. Отримання дозволу для іноземця, який приїхав за програмою, яка потребує отримання візи, але з урахуванням виділеної квоти на увазі надання певних документів для отримання РВП. Список включає:

  1. заяву на видачу РВП в 2 примірниках (бланк і зразок можна подивитися тут);
  2. Завірений нотаріусом переклад паспорта;
  3. 2 фотографії 35 × 45 мм .;
  4. додаткове фото для апатрида;
  5. паспорт або інше посвідчення особи;
  6. закордонний паспорт;
  7. Довідка про несудимість;
  8. копію міграційної картки з штампом контролю прикордонної або ГУВМ МВС (раніше ФМС);
  9. копію повідомлення, яке підтверджує проходження міграційного обліку;
  10. сертифікат про знання російської мови, права та історії РФ;
  11. квитанцію про сплату 1600 рублів держмита за видачу РВП.

При наявності підстав для отримання дозволу проживати в Росії поза загальною чергою, перелік документів на РВП наступний.

  1. Людині, що народилася в РФ або колишньої Української РСР, потрібно подати свідоцтво про народження.
  2. Недієздатний заявник, який має працездатних дітей-громадян РФ, повинен подати підтверджує недієздатність документ, а також паспорт громадянина Росії та свідоцтво про народження дитини.
  3. Заявнику, який має недієздатного батька в Росії, необхідно подати його російський паспорт і свідоцтво про народження мігранта.
  4. Якщо претендент на отримання РВП позачергово уклав шлюб з росіянином, потрібен документ про шлюб і російський паспорт чоловіка. Їли з заявником проживають неповнолітні діти, необхідні документи, що засвідчують родинні зв'язки або усиновлення дитини.
  5. Заявнику, що проходить контрактну службу в ВР РФ, необхідно пред'явити контракт.

Документи на іншій мові слід перевести. Переклад повинен бути нотаріально підтверджений.

Потім протягом 30 днів необхідно подати медичні довідки, що підтверджують відсутність у заявника наркозалежності, важких інфекцій (дивіться повний список медичних документів) і сертифікат, де вказано результат аналізів на ВІЛ-інфекцію.

Перелік документів на РВП подається при особистому відвідуванні в паперовому вигляді або при онлайн-оформлення в електронній формі. Медичні довідки передаються у відповідному режимі. Через рік з моменту отримання дозволу проживати на території Росії іноземний громадянин подає повідомлення до відділу ГУВМ МВС (колишній ФМС).

Безкоштовна юридична підтримка по телефону:

8 (800) 775-65-04 (дзвінок безкоштовний)

РВП для жителів країн СНД без квоти

Законодавством Російської Федерації передбачені випадки, при яких жителі деяких країн колишнього СРСР можуть отримати дозвіл на тимчасове проживання без урахування квот або за спрощеною програмою.

Українець може отримати дозвіл без квоти, якщо він народився в СРСР або Української РСР та був громадянином Радянського Союзу. Також передбачена спрощена процедура отримання дозволу, якщо чоловік є громадянином РФ або на території Росії живуть родичі.

Для громадян Молдови та Узбекистану отримати дозвіл можна з урахуванням квоти. Винятком є ​​випадки, коли іноземні громадяни мають родичів в Росії, ніколи не порушували російські закони і не депортували.

Особи, які мають громадянство Республіки Білорусь, знаходяться в найбільш вигідному положенні. Офіційно працевлаштуватися білоруський громадянин може без отримання документа про дозвіл на роботу. Завдяки домовленості двох держав, білоруси не зобов'язані оформляти дозвіл на тимчасове проживання, а відразу після реєстрації за місцем проживання можуть подавати документи на ВНЖ.

Що робити іноземцям з візових країн

Далі надано основний список документів, необхідних заявникам, бажаючим отримати право тимчасового проживання і прибулих в порядку, вимагає отримання в'їзної візи:

  • правильно заповнений державною мовою заяву на тимчасове проживання в 2 примірниках;
  • 4 фото (35 × 45);
  • фотографії на кожного з неповнолітніх дітей, якщо в заяві вказані діти;
  • переклад закордонного паспорта (термін дії повинен становити не менше півроку);
  • переклад офіційного документа, який свідчить про перебування іноземця поза рідної держави або ВНЖ;
  • копії візи заявника, карти мігранта, а також документа, який підтверджує постановку на міграційний облік;
  • копія та переклад офіційного документа, де вказуються судимості або їх відсутність;
  • якщо в заяві вказані діти, копії свідоцтва про народження або паспорта дитини заявника;
  • якщо дитині від 14 до 18 років, то потрібно надати нотаріально завірений документ, який підтверджуватиме його згоду на переїзд;
  • сертифікат про відсутність ВІЛ-інфекцій (у дорослого і дітей);
  • медична довідка, що підтверджує відсутність наркозалежності у заявника (дітей), а також важких інфекцій, які можуть бути небезпечними для інших жителів Росії;
  • квитанція про внесення державного мита в розмірі 1600 рублів.

Виникла проблема? Зателефонуйте юристу:

8 (804) 333-68-85 (дзвінок безкоштовний)

Для неповнолітніх і непрацездатних осіб

Особи, які через суд визнані недієздатними і неповнолітні іноземні громадяни для отримання права тимчасового проживання не звертаються в міграційний відділ ГУВМ МВС (колишній ФМС) самостійно. Такий обов'язок є у їх законних представників. Для видачі РВП необхідні наступні документи:

  • Заява;
  • рішення суду про недієздатність;
  • фото 3,5 * 4,5 см в 2 примірниках;
  • свідоцтво про народження;
  • судове рішення про опікунство;
  • нотаріально завірена згода дитини (10-18 років) на виїзд з рідної держави;
  • документ про відсутність судимості для неповнолітнього старше 14 років;
  • закордонний паспорт;
  • сертифікати про відсутність небезпечного захворювання, ВІЛ, наркотичної залежності.

Підстави для відмови у видачі дозволу

Мігрантам важливо розуміти не тільки, які документи потрібні для РВП, а й причини відмови в тимчасовому проживанні в Росії:

  • заявник не надав свідоцтво сплати держмита;
  • іноземець порушив правила перебування на території Росії;
  • пакет поданих документів недостатній для видачі РВП;
  • відсутня копія паспорта;
  • виявлені помилки в анкеті;
  • особисті дані введені з помилками;
  • кількість квот для видачі РВП закінчилося;
  • документи не відповідають дійсності, підроблені.

Інші причини відмови неправомірні.

Якщо іноземний громадянин повнолітній, то заяву потрібно подавати особисто. Якщо ж він неповнолітній або недієздатний повністю (частково), заява подається опікуном після згоди заявника. Також при необхідності потрібно подавати копію запиту учасників відповідної Держпрограми, в якій брала участь сім'я заявника.

При подачі фото на тимчасове проживання з тильного боку простим олівцем необхідно підписати ПІБ людини, зображеного на фотографії. Можна робити фото в головному уборі, але не закриває обличчя (для тих громадян, чия віра не дозволяє бути з непокритою головою при сторонніх). Людям, які постійно носять окуляри, потрібно робити фотографії в окулярах без темних лінз.

Також можна отримати підтримку і консультацію центру. Він спеціалізується на питаннях оформлення документів та отримання дозволу, реєстрації, громадянства, допоможе правильно заповнити документи.

У скільки обійдеться оформлення РВП

Процедура збору та оформлення списку документів на отримання РВП передбачає чималі фінансові витрати. Кожен аналіз передбачає оплату. Відразу варто відзначити, що займатися цим самому дешевше. Юридична компанія в середньому може запросити 30-50 тисяч рублів за збір документів для подачі міграційному відділу на одну людину. Ретельно вивчивши послідовність і тонкощі отримання документів, можна зробити це самостійно.

Першим пунктом є оплата держмита перед подачею заяви на тимчасове проживання. У 2017 році вона становить 1600 рублів. Щоб пройти комплексний іспит на знання російської мови (включає в себе "Історію Росії" і "Законодавство Росії") потрібно сплатити 5300 рублів за одну людину одноразово. Отримання медичного сертифіката обійдеться у розмірі 2900 рублів для дорослого і 2500 рублів для дитини. Залежно від ситуації необхідно завірення нотаріусів.

Займаючись збиранням документів для отримання дозволу самостійно, загальна сума складе приблизно 10 тисяч рублів, що набагато вигідніше, ніж вдаватися до послуг юридичних агентств.


Які документи потрібні для отримання РВП в 2017 році

Дуже багато жителі з інших країн приїжджають в Росію для пошуку гарної і високооплачуваної роботи, працевлаштування або зовсім переїжджають сюди для постійного місце проживання до друзів або близьким родичам. Деяких людей на переїзд до Росії штовхає досить складна політична ситуація в своїй рідній державі.

Для тимчасового проживання іноземних громадян на території Російської Федерації, їм потрібно отримати РВП (дозвіл на тимчасове проживання). РВП - це спеціальний штамп, який ставлять в паспорті іноземця. Всі особи без громадянства (тобто апатриди) отримують РВП на папері встановленої форми.

Що являє дозвіл на тимчасове проживання?

Інститут РВП ввели в РФ ще в 2002 році, він являє собою перехідний варіант від офіційного статусу тимчасово проживає людини на території Російської Федерації до статусу проживає постійно, тобто людини з оформленим дозволом на проживання в РФ. Щоб подати заявку на оформлення тимчасового проживання, потрібно дізнатися які документи для дозволу на тимчасове проживання в Росії будуть потрібні.

Дозвіл для оформлення тимчасового проживання можна отримати, надавши повний пакет документів на РВП. Немає необхідності отримувати такий документ:

  • громадянам Туркменістану, а також особам без громадянства, які переселяються в РФ з території Туркменістану;
  • громадянам Білорусі;
  • фахівцям високої кваліфікації і членам їх сімей, які приїхали в Росію.

Відповідно до закону 115-ФЗ РФ від 25.07.2002, територіальний орган федерального органу виконавчої влади в галузі міграції за заявою, яка була подана у зазначений орган тимчасово перебувають в Російській Федерації іноземним громадянином, або за заявою, поданою іноземним громадянином в дипломатичне представництво або консульська установа Російської Федерації в державі проживання цього громадянина, в шестимісячний термін видає дозвіл на тимчасове проживання або відмовляє йому у видачі такого дозволу я (в ред. Федерального закону від 18.07.2006 N 110-ФЗ).

Відмова в розгляді документів

Подавши повний список документів на РВП, в деяких випадках органи ФМС мають повне право відмовити в їх розгляді. Чи не перевіряти подану заяву і додані до неї документи співробітники ФМС можуть в таких випадках:

  1. Коли заявник невірно заповнив форму заяви.
  2. Якщо громадянин представив в необхідні документи не в повному обсязі.
  3. Були виявлені серйозні помилки в персональних даних заявника.
  4. Коли заявником був порушений порядок проживання в Росії.
  5. Якщо деякі з поданих документів не відповідали вимогам, які були встановлені чинним законодавством РФ.
  6. Заявником був представлений підроблений документ про посвідчення особи.
  7. Коли надана квота, яка визначається індивідуально для кожного суб'єкта РФ, була вичерпана.
  8. Коли відсутня інформація про сплату держмита заявником.
  9. Якщо після прибуття в РФ в порядку, коли не потрібно отримання візи, заявником не було представлено посвідчення особи.

Це все нюанси, коли в розгляді документів для тимчасового проживання заявника можуть відмовити. З інших підстав органи ФМС не мають права відмовляти в прийнятті заяви і документів у громадян.

Терміни дії оформленого РВП

Дозвіл на тимчасове проживання може бути видано іноземному громадянину в межах квоти, затвердженої Урядом Російської Федерації, якщо інше не встановлено цим Законом. Термін дії дозволу на тимчасове проживання становить три роки, відповідно до закону 115-ФЗ від 25.07.2002.

За даний період мігранту необхідно обов'язково вирішити питання з установкою його статусу, а потім подати прохання на надання ВНЖ або громадянства. Незважаючи на це, деяким особам, серед них громадяни Білорусії, Туркменістану, а також висококваліфіковані фахівці, немає необхідності проводити процес оформлення РВП і ставати власниками ВНЖ.

Чинне законодавство Російської Федерації встановлює коло мігрантів, які мають право на отримання РВП. Серед них іноземці, які проживають в Росії, а також громадяни за її межами. Отримати статус тимчасового мешканця РФ має право навіть дитина або недієздатний мігрант, коли заява за них буде подано відповідальними за них особами. Щоб отримати РВП, мігранту буде потрібно підготувати всі необхідні документи, а потім написати прохання за встановленою формою.

Дізнатися, які документи потрібні для оформлення РВП, можна у фахівців органів ФМС. Вони зможуть надати вам повну інформацію, разом з прикладами оформлення заяв. Це дозволити вам відразу оформити необхідні документи, скоротивши час на їх постійні перевірки.

Перелік документів для подачі на РВП в Москві

Щоб процес оформлення дозволу на тимчасове проживання пройшов швидко і без зайвих проблем, іноземному громадянину необхідно надати в ФМС повний перелік документів для отримання РВП в 2017 році. Перелік документів контролює закон N 160-ФЗ від 23.07.2008:

  1. Заява стандартної форми в 2 примірниках (зразок заповнення можуть надати в організації ФМС).
  2. 2 особистих фотографії формату 3х4 (якщо в особи немає громадянства, тоді буде потрібно надати 3 фотографії). Головною вимогою до фотографій громадянина є чіткість. Коли осіб, які носять завжди окуляри, тоді фотографуватися йому найкраще в них (якщо лінзи в окулярах НЕ затемнення). При цьому важливо пам'ятати, що на наданій фотографії можна бути в головному уборі. У ньому можна бути тільки в тому випадку, коли іноземному громадянину за його релігійні переконання заборонено без нього знаходитися в суспільстві.
  3. Довідку, що підтверджує відсутність у клієнта ВІЛ-інфекції.
  4. Посвідчення особи. Оформити і отримати його можна тільки в країні вашого постійного проживання. Час його дії до моменту подачі документів для оформлення РВП складає більше 3 місяців.
  5. Документ, який підтверджує право іноземця на законне проживання за межами держави його громадянської належності.
  6. Папір, видана установою офіційного охорони здоров'я Російської Федерації, що заявник повністю здоровий і не має наркозалежності. Перелік захворювань, які перешкоджають видачі РВП, є в наказі МОЗ України від 29.06.2015 N 384н.

Це повний список, які документи потрібні для отримання РВП в Росії, щоб оформлення пройшло в мінімальні терміни.

Дізнатися, як і де подати документи на РВП в Москві, можна в МВС РФ. Тут працюють висококваліфіковані фахівці, які нададуть повну інформацію і допоможуть правильно все оформити. Виділяють основні моменти, які пов'язані з видачею РВП і подальшими діями громадянина:

  • Збір і підготовка необхідної документації для УФМС.
  • Процедура дактилоскопії і оформлення РВП.
  • Реєстрація людини за місцем проживання.
  • Оформлення офіційної багаторазової візи для іноземних громадян, які часто залишають межі РФ.
  • Оформлення та отримання ІПН.
  • Регулярне інформування органів ФМС про проживання в Росії.

Правові положення для іноземних громадян в Російській Федерації регулює закон №ФЗ-115 від 25 липня 2002 року. Після прийняття закону в уже не один раз вносилися зміни. Відповідно до цього чинним законом, без урахування затвердженої Урядом Російської Федерації квоти дозвіл на тимчасове проживання може бути видано іноземному громадянину:

  • який народився на території РРФСР і складався в минулому в громадянстві СРСР або який народився на території Російської Федерації;
  • визнаному непрацездатним і має дієздатних сина чи дочку, які у громадянство Російської Федерації;
  • має хоча б одного непрацездатного батька, який перебуває в громадянство Російської Федерації;
  • що складається в шлюбі з громадянином Російської Федерації, які мають місце проживання в Російській Федерації;
  • яка здійснила інвестиції в Російській Федерації в розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України;
  • надійшов на військову службу, на термін його військової служби (пп. 6 введений Федеральним законом від 11.11.2003 N 141-ФЗ).

Правові положення для іноземних громадян в Російській Федерації регулює закон №ФЗ-115 від 25 липня 2002 року. Після його прийняття в уже не один раз вносилися зміни. У чинному законі є загальні і спеціальні норми, що створюють в своїй сукупності досить міцну правову базу для виконання процедури з отримання дозволу на тимчасове проживання для іноземних громадян.